Народна странка

Радојевић: О референдуму о променама Устава Србије

Радојевић: О референдуму о променама Устава Србије

Став Народне странке по питању референдума и изласка на гласање је либералан. Постоји већина у председништву и чланству која је за бојкот, али и став Правног савета и адвоката Гајића, као човека из струке, да треба изаћи и гласати НЕ. Народна странка је против Уставних промена свакако и позивамо чланство и грађане да се сами определе: потпуни бојкот и неизлазак на гласање и ли гласање против измена Устава. А зашто?

Зато што је Народна скупштина Републике Србије нерепрезентативна, једнопартијска, тиме и нелегитимна да распише референдум за промену Устава, а за шта је потребна двотрећинска већина посланика у Скупштини РС, која би требала да репрезентује читав народ а не само једну странку - СНС са “коалиционим” партнерима, који су саставни део „Великог брата“ и фингирају различитост.

У демократском друштву промена Устава мора да репрезентује вољу народа, што је у овом случају потпуно поништено прихватањем репрезентативности референдума са излазношћу мањом од 50% и једнопартијском структуром Парламента који је изгласао ту одлуку. Како год, репрезентативност парламента и самог референдума су потпуно непотребно, непостојећи.

Јавна расправа, а самим тим и елементарно упознавање народа са променом Устава је максимално редукована, оскудна, ако је уопште и постојала...!?

Народ, као најбитнији носилац суверенитета једне државе, са целе територије Косова и Метохије неће имати могућност гласања, осим поштом.

Колико год људи да изађе на референдум биће проглашена „одлука“, јер  цензуса нема и биће речено „тако је народ хтео“. Овим је држава, народ и демократичност доведена у мат позицију: изашли, не изашли, гласали за или против биће како они, нелегитимни желе! Народ није једна странка и њени сателити, ма колико опозицију прогањали и непоштовали.

Велики „играчи“ и велике странке показују снагу давањем једнаких права на глас и став опонентима, мањинама, интересним групама, покретима итд... Кад  се ти „велики“ владари, који имају „велику“ већину на свим нивоима власти, сва руководећа места покривена својим члановима, сва министарства и све медије са националном фреквенцијом, плаше да им нешто не измакне контроли...Онда нешто не ваља код њих – не верују сами себи, или скривају подвалу.

Уосталом, владавина права и закона у Србији одавно не постоји. Закон је селективан и у другим државама, а чиновници имају дискреционо право да га пониште или измене, као што је то и данас случај са једним Новаком Ђоковићем у Аустралији. И ова измена Устава РС води управо том циљу, да извршна власт буде старија од законодавне и судске. Очито да власт у Србији следи такве и сличне примере.

Зашто бисмо им ми из Народне странке и ја лично веровали, да је актуелна промена Устава са развлашћивањем већ развлашћеног парламента усмерена на добробит народа? Не постоји ниједан доказ за то.

И зато је мој лични став и већински став Градског одбора Народне странке у Чачку  – БОЈКОТ РЕФЕРЕНДУМА.

 

Др Александар Радојевић
председник Градског одбора Народне странке Чачак