Народна странка

Анђелковић: На корак од обећања

Анђелковић: На корак од обећања

Шездесет дана до избора, 60 дугих дана за опозицију али и за позицију, 60 дана када „даброви” саде стабла.

Ових дана сведочимо невероватној бризи за мишљење јавног мњења. Од једном су све полуге власти повукле „ручну” и рекле НАРОД ЈЕ У ПРАВУ. Сећате се те фразе, није је лако заборавити. А, кад је народ у праву? Па само кад је на 2 месеца до избора, а после истих је овој власти најчешће био за све крив. Добро, крива је била и опозиција неретко, прошла власт често, али народ кад год нема ко, ето решења „крив”!

Јуче је Народна странка заједно са партнерским организацијама учествовала на још једној јавној расправи поводом ПДР (план детаљне регулације) за савске блокове и Кошутњак. Удружења грађана, покрети, политичке организације међу којима је била и Народна странка поднели су велики број примедби, по пдру више од 500. Многи од њих су били сличних захтева али су сви указивали на огромне пропусте. Ово је била једна у низу јавних расправа којој је Народна странка присуствовала са исто великим бројем оправданих примедби. Исто смо овако подносили примедбе за план изградње метроа у Макишком пољу и учествовали на многим другим јавним расправама у Заводу за урбанизам. На тим јавним расправама смо чак били физички спречавани да присуствујемо, међутим јуче је све изгледало демократски. Председавајући урбаниста Стојчић је чак имао разумевања да сви уђу, није обезбедио адекватну салу па су многи заинтересовани грађани морали да стоје, није био онолико, колико уме, надмен и бахат, спутавао је себе и оно најважније рекао је ВИ СТЕ У ПРАВУ! Грађани су у праву, прихватамо примедбе и нећемо урадити то што смо намерили.

Шта су намерили?

Између осталог направили су перфидан „пропуст” нису уцртали зелене површине у блоковима, а на Кошутњаку су планирали изградњу 3 кружна тока у шуми и проширење улица због ког би се опет посекла та иста шума. Ово је најбаналнији и најуочљивији „пропуст” а било их је стварно много. Изговори су били разни, од тога да није могуће из карата и ортофото снимака дефинисати које су зелене површине, до тога да би кружни токови у улицама где иначе нема гужве, смањили саобраћајни колапс. Међу присутнима се чуло да је јасно о чему се ради, да је власт наменила да отме зелене површине у блоковима и додели их инвеститорима да их черече и граде вишеспратнице а на Кошутњаку да се направе прикључне саобраћајнице за потребе изградње насеља на подручју Авала филма. Све се то сада одлаже, а ми из Народне странке сумњамо, до после избора. А онда ће нам опет затварати врата, обезбеђење нас неће пустити да уђемо на јавну расправу и усвојити све те накарадне пројекте како би инвестирали у своју будућност и будућност своје деце, још који милион а на штету свих покрадених грађана.

Да предизборни парадокс буде још веећи, јуче је осведочени мрзитељ природе и сваког стабла у Београду, господин заменик градоначелника садио стабла која је „неко” уништио. Све време сече и чупа, али ево 60 дана до избора сади.

др Александар Анђелковић,
председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине