Народна странка

Председник, градоначелник и партијски јуришник

Председник, градоначелник и партијски јуришник

Изјава градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића поводом првостепене пресуде Посебног одељења Вишег суда у Београду у предмету који је у јавности познат као "Лука Београд" парадигма је антицивилизацијске власти коју данас представља режим Александра Вучића.

Градоначелник Вучевић оптужио је судије такозваног Специјалног суда да су корумпирани, притом извређавши успут и председника Народне странке Вука Јеремића, затим адвоката Владимира Вучинића и напослетку и мене, као једног од бранилаца бившег министра Предрага Бубала.

Овај безочни напад на суд дошао је од једног високог функционера владајуће партије, градоначелника Новог Сада и што је најгоре у свему, правника и бившег адвоката.

Није прошао ни један дан, а председник Републике потврдио је оно што смо знали, а то је да он лично стоји иза сваке брљотине својих партијских поданика. Председник је "укорио" Вучевића због коментара судске пресуде, али је зато стао иза њега потврђујући да је "Вучевић изнео истину". Истина је, дакле, да је суд донео одлуку под утицајем корупције, односно криминалног клана на чијем челу је извесни Лимун Наранџић, а у којем смо још и Вук, Влада Вучинић и ја.

Пре него што је подршку добио од председника лично за ширење "истине", у помоћ је прискочио, ко би други, него партијски јуришник Миленко Јованов који се "прославио" пролетос изјавом да је Наташа Јеремић шеф нарко картела у Србији.

Тако смо дошли у расправу на разини таблоида који свакодневно годинама разарају моћ разума код грађана Србије. Државна пропаганда којом се трују душе грађана Србије сведена на ниво таблоида којом директно командује председник Републике, прави је и једини одраз српског друштва данас.

Разуман човек мора да остане нем пред чињеницом да изабрани председник Републике, који би требао да буде шеф државе свим грађанима, јавно вређа грађане који су политички противници његове политике.

Како на све ово реаговати? Да ли частан човек треба да прећути овакве личне увреде?

Како се суочити са чињеницом да преко два милиона људи у Србији даје свој глас оваквој опскурној личности?

Да ли председник заиста верује да се на овакав начин може отворити поглавље 23?

Високи савет судства и његов председник судија Драгомир Милојевић осудили су овај напад на суд. То су учинила и сва  професионална струковна удружења, судије, тужиоци и адвокати. Ове реакције нам дају наду да се правосуђе ипак неће тако лако предати.

Опозиција данас мора бити свесна да пред собом има противника који се ничега у одбрани своје власти неће либити. Апсолутно ничега.

Када једнога дана буде суочен са евентуалним губитком власти, аутократа ће бити спреман на све. Народ је имао много среће 5. октобра 2000. године, када је претходни аутократски режим срушен без иједне жртве.

Слобода тражи људе. Да ли смо ми, чланови Народне странке, ти људи који су спремни да траже слободу? Упркос свему што нам не иде на руку?

Ја се надам да јесмо.

Нема компромиса са непријатељима слободе.

 

адв. Владимир Гајић

Председник Правног Савета Народне странке