Народна странка

Радаковић: Председников допринос озелењавању и “атрактивности” Београда

Радаковић: Председников допринос озелењавању и “атрактивности” Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио да је Град Београд купио једну машину за пресађивање дрвећа, коју ће Београд добити најкасније за два месеца. Истом  приликом је додао да је “председник Александар Вучић јуче говорио о истој машини коју је видео приликом недавне посете Прагу”.

Одушевљени  заменик је егзалтирано устврдио да ће нам “ ова машина омогућити да због развоја инфраструктуре, ниједно стабло више не буде посечено, већ пресађено на најближу локацију” уз предизборни слоган и свесрдну препоруку свом председнику државе којом  “жели Београду све најбоље и жели да Београд побеђује!”

Грозничава потреба председника државе да све што види у Европи и свету пресликава на Београд – почев од мегаломанског Београда на води, преко тзв гондоле , панорамског  точка, јарбола, националног стадиона, добила је и своју најпрозаичнију жељу да Београду “додели” ову специјалну машину за пресађивање дрвећа, једног холандског произвођача, којом ће, како он сматра,  дефинитивно решити проблем озелењавања Београда,  јер она може да пресади  стабла и до десет метара  висине и са крошњом пречника два метра.

Међутим, свезнајући председник државе као и његов послушник,  код београђана омрзнути , заменик градоначелника, нису довољно обратили пажњу нити се правилно информисали о неколико важних чињеница. Прво, машину коју је председник гледао, а заменик градоначелника одмах наручио и платио,  је машина која се користи за пресађивање младих стабала у расадницима дрвореда и за изградњу нових стамбених насеља  са истим или врло сличним квалитетом земљишта, а  што је и наведено на званично сајту произвођача, фирме “Дамкон Трее спадес”  из Холандије. 

Друго, пресађивање већих и старијих стабала је један  изузетно компликован поступак који претпоставља низ припремних радњи , који се претходно морају обавити у периоду од чак годину до две, што значи да дрвеће неће моћи да се буде пресађено у ад-хок  ситуацијама , ради потреба тзв. инфраструктурних радова,  на какве су нас навикли поменути званичници.

Треће, а не мање значајно, београдско ЈКП Зеленило у свом возном и машинском парку већ више од 40 (четрдесет) година има једну овакву машину, немачког произвођача “Магирус Деутз” која додуше  последњих десетак година није активна. Некадашњи “досовски” председник УО Зеленило Београд би овакав податак морао да зна, али у овом случају сматрао да је важније шта о свему овоме мисли председник државе.

Четврто, једино што ће се испоставити тачно и најважније је тврдња да оваква машина није јефтина, да  се већ наручила без икаквог претходног тендера, ни домаћег нити међународног, те да  ће задовољство надлежних бити двоструко. Цена можда неће ни бити важна, нити објављена.

Борба садашње власти за Београд  је почела. Набавка једне овакве машине  за комунално предузеће је тек почетак, а она је са стране заменика представљена као “важна цивилизацијска промена за Београд, јер овакву машину има свега неколико градова у свету, те ће бити атракција кад будемо почели да је користимо!”

Народна странка сматра да оваквим поступцима и радњама градска власт само још више упропашћава  углед Београда, који је стваран  генерацијама. Поставља се оправдано питање каква још  бројна изненађења и активности на претварању Београда  у “туристичку атракцију” можемо очекивати, ако председник на пример ускоро отпутује у Египат и тамо види пирамиде?

Срђан Радаковић
члан РО Народне странке за привреду и предузетништво