Народна странка

Ковачевић: Незналица Весић увео нову отимачину од предузетника, а раднике отерао у ноћне смене

Ковачевић: Незналица Весић увео нову отимачину од предузетника, а раднике отерао у ноћне смене

Одлуком градског руководства од данас, 1. децембра 2019. године, ступила је одлука о снабдевању малопродајних објеката доставним возилима ноћу.

Уместо да саобраћајне гужве буду решаване новим саобраћајницама, тунелима, метроом, заменик градоначелника Београда Горан Весић је као “стручњак” за саобраћај понудио „решење“ које ће предузетницима Београда изазвати огроман и непотребан трошак, а радницима непроспаване ноћи.

Некомпетентна градска управа још више погоршава проблем проналаска и ангажовања већ увелико дефицитарних возача, компликује снабдевање апотека лековима, трговинских радњи прехрамбеном робом, а пословање многих ресторана чини неодрживим због неопходности рада ноћу. Шта ће бити са курирским службама? Изгледа да их град упућује да раде само ноћу.

Због тога су предузетници по разним основама делатности суочени са додатним трошком пословања у већ изузетно тешким условима пословања којима не доприноси ни мала куповна моћ грађана. Новембар је био најгори месец у овој години по приходима свих малопродаја.

Шта смо добили?

Губитнике – предузетнике који ће имати нове трошкове због:  

1.    Ангажовања додатних возача за које још не знамо да ли пристају да раде ноћу.

2.    Ангажовања магационера у ноћној смени.

3.    Цене радног часа возача који је ноћу скупљи за 26 одсто него дању.

4.    Извесних грађевинских радова у малопродајама, апотекама, ресторанима ради прилагођавања принудном пријему робе ноћу (прозорчића за пријем робе, привремених смештајних капацитета док се не отворе магацини и друго)

5.    Ангажовања додатног обезбеђења ради сигурности током ноћног рада

Добитника – администрација Града Београда која ће имати нови сигуран приход због:

-    Већ разрађеног система за стриктно спровођење одлуке и јасно датом упутству за драконско кажњавање предузетника у случају да се не  придржавају најновијих прописа, које је издато начелници градске управе Сандри Пантелић и секретару за послове комуналне милиције Ивану Дивцу.

Одавно је примећено да се градска власт и држава понашају као да су саме себи циљ.
Број нових намета који су наводно донети у “нашем интересу” (пореза, такси, надокнада, камера и драконских казни) је толики да је очигледно да је Србија постала држава СНС-а, уместо свих њених грађана.  

Новац који нам отимају на разне начине, а само се тиме баве, троше у заносу сопственог бахатог незнања, тако да и није ни чудо да „генијалац“ Весић не уме ништа друго него овако - потпуно погрешно.
 
У јавности је постављено питање да ли радити недељом или не, али Весић мисли да није проблем радити ни ноћу.  

Весићу, наравно, није на памети радник који има породицу, дневне обавезе, дете у обданишту. Не размишља Весић о тих бар 10.000 људи погођених овом „умном мером“, јер то не дотиче његов удобан живот.

Ко још од СНС „генијалаца“ мисли о предузетницима и привредницима? Како и да мисле, када су се са тим појмом упознали тек када су дошли на власт.

Чињеница је и да је и у Даки, главном граду Бангладеша, пре годину дана почела градња метроа надземним системима, па стога с правом постављамо питање председнику Србије Александру Вучићу и његовом посилном Весићу – кога замајавате када говорите о привредном расту између три и четири одсто, ако морамо да се потрудимо да сустигнемо Бангладеш?


Владимир Ковачевић,
председник Одбора Народне странке за предузетништво