Народна странка

Радаковић: Организована паркинг пљачка Београђана којом се власт хвали

Радаковић: Организована паркинг пљачка Београђана којом се власт хвали

Градски секретар за послове комуналне милиције Иван Дивац недавно је изјавио да ова градска служба месечно у центру Београда изрекне око 10.000 казни за непрописно паркирање, углавном користећи „услуге“ система „Око соколово“.

Распон изречених новчаних казни креће се између 5.000 динара и 25.000 динара, што простом рачуницом доводи до закључка да ова градска служба од грађана Београда месечно наплати између 50 милиона динара и 250 милиона динара, односно између 420.000 евра и више од два милиона евра.

Народна странка је још крајем прошле године објавила да је систем надзора паркирања „Око соколово“ уведен „на основу незаконитих и противуставних одлука, те је стога најавила покретање поступка пред Уставним судом за оцену уставности и законитости Одлуке о комуналној милицији будући да се њеним одлукама наноси велика штета Београђанима и њиховим кажњавањем се попуњавају рупе у градском буџету.“

Међутим, комунална милиција као део градске управе се, без обзира на незаконитост оваквог деловања у вршењу такозване заштите комуналног реда, оглушила на све јавне критике и негодовања политичких али и стручних кругова, показујући прави  карактер своје делатности, коју представља  организована пљачка Београђана путем „штанцовања“ казни.

Њиховом принудном наплатом не остварује се основна превентивна сврха кажњавањa – спречавање непрописног паркирања возила, него само остваривање „бизнис плана“ чији је једини смисао пуњење градског буџета.

То показује сву корумпираност и неспособност градске власти која једино применом оваквих репресивних мера према Београђанима може да омогући себи милионске износе у еврима за трошење без контроле, о чему је Народна странка такође раније обавештавала јавност.  

Неспособна градска власт на челу са својим главним представницима, у очекивању предстојећих градских избора, на све начине покушава да умањивањем своје неспособности и нестручности покаже Београђанима како њихова градска управа ради у корист грађана на начин да уводи комунални ред у живот Београда, али показују управо супротно.

Основни циљ градске власти није бољи и квалитетнији живот грађана Београда, већ нетранспарентно трошење и лично богаћење, управо на рачун тих истих Београђана, што потврђује ова вишемилионска „паркинг пљачка“.

Народна странка обећава грађанима Београда да ће, по промени градске власти, делатност и надлежност комуналне милиције бити сведена на законске оквире, у којима свакако неће бити делатност наплате казни за паркирање, а лично богаћење градских функционера биће предмет обраде правосудних органа.  

Ово ће се, верујемо, остварити већ на пролеће. Народна странка даје реч!
                                                                                                                                

Срђан Радаковић
члан Градског одбора Народне странке Београд