Народна странка

Српски Чернобиљ

Српски Чернобиљ

Прочитајте блог повереника Народне странке за Ниш Љубомира Костића, објављен на порталу "Јужне вести".

Недавно емитована серија из ХБО продукције ''Чернобиљ'', побрала је бројне симпатије и позитивне критике гледалаца са ових простора. Квалитетан сценарио, одлични дијалози, глумци, продукција, све је одрађено на завидном нивоу који одређена публика и очекује.

Ипак, чини ми се да је код већине нас који смо овај кратки серијал пропратили, највећи утисак изазвало немило подсећање и јасно осликавање политичког система који је створио све услове да се једна таква катастрофа догоди.

И пресудна ствар – очигледна чињеница да ми, нажалост, још живимо у једном таквом систему.

Систему који је најбољи у само-пропаганди, негативној селекцији кадрова, гломазној и неспособној бирократији, обесмишљавању свих значајних тема за будућност сопственог народа, ефикасности прогона неистомишљеника, ограничавању слободе својих грађана... Да не набрајам.

Срећа па овај наш систем нема своје нуклеарке. Ипак, то не значи да не производи и радијацију. Она је духовно-менталног типа и бојим се да су генерације њоме неповратно контаминиране.

Један такав систем у овом граду за своје ''викаре'' поставља адекватне кадрове који могу да дају и такве изјаве које су равне изјавама оних совјетских апаратчика који су прво свесно прикривали ниво радијације а потом и одуговлачили са применом безбедоносних мера, допустивши тако да се број жртава и несагледивих последица драматично увећа, уместо избегне или макар смањи.

Тако и један од њих, некадашњи градоначелник Ниша, у новој епизоди инквизиторског прогона неистомишљеника и права на слободу изражавања, пре неки дан ''лагано и јавно'' изјављује да су ''јавне дебате лагано превазиђен начин политичке дискусије''...

То му, наравно, дође само логичан наставак још једне велике политичке мисли његовог страначког колеге, заменика актуелног градоначелника Ниша, да је њихова власт ''прва власт која уме саму себе да контролише и поправља'' и да су то и показали и доказали. Велике мисли заиста, које неминовно прате и велика дела.

Само једна мала исправка. Нису напредњаци ''први'' ни по томе у историји. Има доста примера само у двадесетом веку где је пар политичких партија тако говорило и радило.

Једна од њих је доласком на власт укинула касније изборе и опозицију јер за тим ''више није било потребе'' и између осталих ''услуга човечанству'' оставила и јако гесло да ''рад ослобађа''. Друга је, као печат свог вишедеценијског мандата, човечанству и свом народу даровала гореспоменути Чернобиљ.

Као и све ''велике'' идеологије и ова ће са својим култом личности јаког и непогрешивог вође, доживети свој суноврат. Људи ће се, након дугог и заморног плеса на ивици пакла, касније питати ''како нам се само ово могло догодити?!'' и ''зар је могуће да смо били тако лаковерни и кратковиди?!''.

Као и многи други, и овај ће народ морати да пружи тачан историјски одговор колика је заправо његова сопствена кривица и како се организовати у будућности да нам се тако нешто више не понови.

У зависности од још једне прилике да дамо свој тачан одговор, сврстаћемо се у ред великих или ред оних малих народа, неминовно осуђених на пропаст и нестајање уколико наново потврдимо сопствену невиност, констатујући да су нам заправо сви остали криви.

 

Објављено на порталу "Јужне вести".