Народна странка

Радаковић и Мркаљ: Линијски парк – предизборни пројекат којим власт замајава Београђане

Радаковић и Мркаљ: Линијски парк – предизборни пројекат којим власт замајава Београђане

На седници Скупштине Града одржаној 30.августа на дневном реду између осталог, било је усвајање неколико “Предлога планова детаљне и генералне регулације од значаја за развој Града” као и “Предлози одлука о изради значајних планских докумената”.

Припремајући седницу и образлажући важност одлука које ће скупштина очекивано донети, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић нарочито је истакао значај Плана детаљне регулације за такозвани Линијски парк  и остваривање формалних могућности да се поводом овог плана распише тендер, изаберу извођачи и отпочну радови већ ове године.

Рок који је предвиђен за почетак радова на овом пројекту  савршено одговара  сврси донете одлуке - новембар текуће  године, док се крај радова предвиђа за крај следеће, изборне 2022. године.  Оквирно је одређена цена овог „бајковитог“ пројекта у износу од 55 милиона евра, коју ће власт финансирати из буџета града и који  ће се простирати од Бетон хале до Панчевачког моста на укупно 4,6 квадратних километара у десетак засебних целина. Наравно, најављено је да је за почетак радова предвиђен део око комплекса базена “25. мај”, са посебном напоменом да је то простор на којем се налазе старе железничке шине и расходовани вагони и локомотиве, и који представља “ругло града, тако да  ће  реализацијом пројекта овај простор постати један од најлепших паркова у овом делу Европе”.

Представљањем овог најновијег али, у односу на остале досадашње, не мање бесмисленог и скупог мегаломанског предизборног пројекта, представници градске Владе, на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем и главним градским урбанистом Марком Стојчићем, формално су започели кампању за градске изборе предвиђене за пролеће 2022. године и допунили листу фантазија и својих неостварених обећања свесно намењених за прикупљање наклоности Београђана.

С тим у вези, Народна странка сматра да је потребно да власт у граду претходно објасни грађанима Београда неколико важних ствари у вези са овим пројектом.

Прво, да ли је права, основна и главна идеја овог парка заправо подизање вредности грађевинског земљишта и будуће комерцијалне градње на овом потезу који представља повезивање Београда на води, насеља „К дистрикт“ и будућег стамбеног блока „Марина Дорћол“, и да ли ће тај будући потенцијални комерцијални и грађевински простор бити намењен и додељен познатим фирмама повезаним са властима који ће им тиме омогућити лаку и велику зараду?

Друго, да ли су грађани који живе у зони парка у старијим насељима уопште питани да ли желе овакве комерцијалне садржаје у својој непосредној околини?

Треће, да ли је тачно да пројекат, у изради чијег је идејног решења учествовало 55 студија, бироа и архитеката и који, иако награђен, неће бити изведен као такав, већ ће цео посао изградње бити додељен кроз унапред одређену и устаљену “комбинацију”?

Коначно, поставља се питање колико се угрожава Калемегдан који је под заштитом Унеска и да ли постоји могућност да се та заштита изгуби оваквим деловањем, имајући у виду да насеље „К дистрикт“ већ лежи на некадашњим бедемима калемегданске тврђаве, чиме би се несметано и без кривице и одговорности коначно реализовала наизглед заборављена идеја “Гондоле”?

Народна странка нема ништа против квалитетних развојних пројеката у Београду, али подсећа градску власт да је она раније већ више пута преварила грађане разним предизборним обећањима, јер се исти или слични „велики и значајни“ пројекти понављају из године у годину, без реализације.

Нека од најпознатијих нереализованих обећања важних за грађане су изградња нове аутобуске и железничке станице, изградња водоводно-канализационе мреже у насељима на левој обали Дунава, смањење велике загађености ваздуха, ефикаснији и квалитетнији јавни градски превоз и још многа друга.

Грађанима Београда су потребни пројекти од којих имају директне користи и реални значај за обављање својих свакодневних животних и пословних активности, а не празна обећања власти усмерена на реализацију "фантастичних идеја" попут шеталишта, фонтана, грандиозних споменика или окречених фасада, и наравно, оваквих “нових значајних“ пројеката који им стварају илузију изградње и развоја града, а у ствари служе само њиховом предизборном замајавању.

Народна странка има способне, квалитетне и стручне људе заинтересоване за заштиту интереса Београђана и људе који се залажу за развој града заснован на реалним и сврсисходним развојним пројектима, усмереним на остваривање важних потреба грађана Београда.

Сваки план за који се залаже, Народна странка ће се трудити да у потпуности оствари и реализује и за то држи реч.
            

Срђан Радаковић и Joван Мркаљ
Народна странка Београд