Народна странка

Народна странка Бор: Власт отуђује приватно земљиште без договора са власницима

Народна странка Бор: Власт отуђује приватно земљиште без договора са власницима

Градски одбор Народне странке Бор указује на то да се у актуелним поступцима експропријације приватног земљишта на подручју села Слатина, Метовница и Кривељ грубо крше права локалног становништва, а да адекватне реакције градске власти поводом тог проблема нема. 

“Влада Републике Србије донела је решења о промени у бази података катастра непокретности, односно превођењу приватне имовине физичких лица из Слатине у корист компаније Ракита из Бора. Забележбе о покретању поступка експропријације у корист ове фирме базирају се на решењима Владе и на основу израженог „јавног интереса“ иако није договорена исплата физичким лицима. Ракита се, додуше, решењем Градске управе Бор Одељења за урбанизам, грађевинске, комуналне, имовинско – правне и стамбене послове, обавезује да у року од 15 дана од правоснажности решења, поднесе градском органу писмену понуду о облику и висини накнаде за експроприсане парцеле. Вековни власниици парцела се стављају у незавидан положај. По принципу морања, јер их је матична држава оставила у немилост стране фирме, јер остају без могућности утицања и преговарања”, наводи одбор. 

Подсећамо и на то да су градска и републичка власт обећале да ће РТБ остати у већинском власништву државе Србије након проналажења стратешког партнера – што није испуњено. Уследило је обећање да ће имовина која нема директне везе са производњом бакра, тј. основном делатнотношћу нове фирме, прећи у власништво града Бора. Међутим, ни то обећање није испуњено. Сведоци смо да су хотел Језеро, објекти у бањи, грађевинско земљиште и још неке некретнине прешли у власништво фирме Зијин. Чак се средства од откупа станова сливају на рачун фирме која није учествовала у њиховој изградњи.

Одбор у Бору пита градску власт какав се јавни интерес остварује оваквим поступцим и какву корист има град Бор са околним селима. Оваквим деловањем власти, само страна фирма остварује интерес и вероватно поједини функционери Српске напредне странке.