Народна странка

Јеремић: Позитиван одговор Вучића на Ђиласов предлог значио би техничку коалицију СНС и ССП

Јеремић: Позитиван одговор Вучића на Ђиласов предлог значио би техничку коалицију СНС и ССП

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би позитиван одговор председника СНС-а Александра Вучића на предлог председника ССП-а Драгана Ђиласа за расписивање нових избора у Београду означио формирање техничке коалиције СНС-а и ССП-а.

"Народна странка неће бити део те техничке коалиције, нећемо правити ванинституционалне договоре. Нико није гласао да се Ђилас у приватном разговору договара са Вучићем пре објављивања коначних резултата избора у Београду. Ђилас је самовољно, једнострано и без сагласности изнео Вучићу предлог о новим изборима. Тако се граде морално упитни мостови", рекао је Јеремић на конференцији за новинаре.

Јеремић је навео да му је Ђилас пренео како се „није најбоље снашао у одговору на питање новинарке, па је рекао да би разговарао са Вучићем“, али да Ђиласа после тога „више није било могуће разуверити да не иде на састанак са Вучићем“.

„Зашто је толико инсистирано да то мора да се деси, да ли су консултације прављене ван нашег круга, па можда и ван круга политичких актера у Србији, ја за то немам доказе и не бих да спекулишем, али човека наводи на размишљање како се све окрене наглавачке у 48 сати и ођедном више нема 619 милиона, нема највећег лопова, нема голготе кроз коју је Ђилас пролазио све време, него имамо потпуно други наратив и ствари су се промениле преко ноћи, бар у медијима. То оставља простора за сумњу како је до свега дошло“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је неозбиљно правити договоре о будућности који могу имати последице и ван београдског парламента и који могу водити и другим, још већим изненађењима и преокретима.   

„Народна странка бори за поштовање закона и институција и да не можемо против себе и против воље народа. Ми смо отворени за разговор са свима који себе не виде у правој или техничкој коалицији са СНС. Ти разговори могу бити приватног и незваничног карактера док се не конституише Скупштина Београда и могу бити вођени са свима, осим са Вучићем. Покушаћемо да направимо функционалну већину са онима који себе не виде у коалицији са Вучићем“, рекао је Јеремић.

„Још нема коначних резултата у Београду. Ђилас је рекао да му је Вучић рекао да има 60 одборника у Скупштини Београда. Не знам да ли је то тачно, а врло је индикативно да Градска изборна комисија ни девет дана после избора није завела 11 одсто гласова. Не живимо у Мексико Ситију, не броји се 25 милиона гласова. Зашто још нису објављени коначни резулатати“, упитао је Јеремић.

Говорећи о коалицији Уједињена Србија, лидер Народне странке је рекао да та партија "неће рушити мостове" као и да је "свим срцем" учествовала у кампањи кандидата те коалиције Здравка Поноша за председника Србије.

„Са Народном странком нема изненађења, са нама увек знате на чему сте, ми држимо реч, а најважнија реч коју смо дали грађанима Србије је да ћемо се бескомпромисно борити против режима и вођења државе као приватног предузећа“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка прешла преко тешких ствари због јединства опозиције пре почетка кампање, а и током кампање, када је повучено „много једностраних потеза без консултација“.

„Резултат је такав какав јесте и не желим да упирем прстом у било кога, али када буду познати коначни резултати, разговараћемо о томе каква је била кампања и да ли је било неких грешака“, рекао је Јеремић.

„Сви представници Народне странке су дали свој максимални допринос да резултат наше коалиције буде што бољи, и на председничким и на парламентарним и на градским изборима“, додао је Јеремић.

Упитан о могућем одговору Вучића на Ђиласов предлог, Јеремић је одговорио да не жели да спекулише о томе, и парафразирао изјаву европског државника који је рекао „бирали сте између срамоте и пораза, изабрали сте срамоту, а добићете пораз“.

Јеремић је навео да ће коалиција Уједињени за победу Србије наступити јединствено на свим поновљеним изборима у целој Србији и у Београду и да ће Народна странка учествовати „у пуном капацитету“.

„Ако, међутим, буде формирана коалиција СНС и било које чланице наше коалиције, то ће значити и крај коалиције Уједињени за победу Србије“, прецизирао је Јеремић.