Народна странка

Славица Радовановић: Изриче се само шест одсто хитних мера за заштиту деце жртава насиља

Славица Радовановић: Изриче се само шест одсто хитних мера за заштиту деце жртава насиља

Посланица Народне странке Славица Радовановић изјавила је данас да се годишње изриче само шест одсто хитних мера за заштиту малолетника као жртава насиља у породици и упитала шта је Одељење МУП-а за превенцију и насиље у породици и да ли је предузело мере да се поступање полицајаца побољша како би деца добила заштиту.

„Које мере ће министар унутрашњих послова Братислав Гашић и према коме предузети ако се утврде неправилности у поступању, односно непоступању полицијских службеника Одељења за превенцију и спречавање насиља у породици“, упитала је Славица Радовановић на седници Скупштине Србије.

Славица Радовановић је питала каква је образовна структура, односно које завршене школе и факултети су препоручили полицајце који раде у том одељењу, као и да ли су имали претходно искуство у раду са жртвама и починиоцима насиља у породици и у којим организационим једницама МУП-а.

„Шта је урађено по питању успостављања система ’Амбет алерт’ након потписивања Меморандума о сарадњи МУП-а и Фондације ’Амбер алерт Европа’“, питала је Славица Радовановић.

Посланица Народне странке је питала МУП да ли су полицијски службеници Одељења за превенцију и спречавање насиља у породици радили анализе случајева у којима су убијене жене и позвала их да доставе податке, ако су то учинили, као и да ли су предлагали мере које унапређују поступања полиције у случајевима насиља у породици који су се завршили фемицидом и које су то мере.

Славица Радовановић је истакла да је представницама организација које се баве борбом против насиља над женама забрањено да учествују на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, док је водитељки Пинка Јовани Јеремић дозвољено да снима спот у парламенту.

„Грађани су гласали за нас да будемо њихови представници у парламенту, а не за Јовану Јеремић“, рекла је Славица Радовановић.