Народна странка

Резолуција Народне странке о спољној политици Републике Србије

Резолуција Народне странке о спољној политици Републике Србије

- Полазећи од тога да Република Србија мора да води стратешки дефинисану, избалансирану и независну спољну политику која ће омогућити нашој земљи да оствари своје државне и националне интересе, уз помно праћење и уважавање сложених и често промењивих међународних околности,

- Сматрајући да Република Србија мора да стави своју спољну политику и дипломатску мрежу у службу интереса свих њених грађана и српског народа у целини, а у складу са чланом 1. Устава Републике Србије,

- Посвећени перспективи европских интеграција Републике Србије,

- Придајући посебан значај процесу регионалне сарадње и помирења, нарочито у односима са нама историјски најближим суседима Црном Гором, Босном и Херцеговином и Северном Македонијом,

- Препознајући значај наше дијаспоре за остваривање свеобухватних интереса Републике Србије

Главни одбор Народне странке, на седници одржаној 17. јуна 2023. године доноси



РЕЗОЛУЦИЈУ
Народне странке о спољоној политици Републике Србије

 

1. Спољна политика Републике Србије мора бити заснована на пуном поштовању Устава Србије и Повеље Уједињених нација и других извора међународног јавног права, а нарочито на поштовању територијалне целовитости, суверенитета и самосталности свих држава чланица Уједињених нација (УН).

 

2. Нарочито, главни приоритет спољне политике Републике Србије мора да буде снажна и континуирана дипломатска активност усмерена на заштиту и одбрану своје територијалне целовитости. Република Србија не сме изричито или прећутно на било који начин да призна или прихвати независност наше јужне покрајине. У том смислу, Народна странка изричито одбацује тзв. "француско-немачки план" који подразумева фактичко признање тзв. "Косова". Спољна политика Републике Србије треба да допринесе мирном и споразумном решавању питања статуса АП Косово и Метохија (АП КиМ) на основу Устава Републике Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН (СБ УН).

 

3. Република Србија мора бити посвећена доследном поштовању неповредивости територијалног интегритета свих суверених држава, као и тежњи за изградњу пријатељских односа са свим државама чланицама УН. Сва отворена међународна питања морају се решавати мирним путем и кроз дијалог, без прибегавања једностраним одлукама које нису у складу са Повељом УН. Стога се одлучно противимо једностраним санкцијама против било које суверене државе чланице УН, осим оних које донесе Савет безбедности УН, на основу Главе VII Повеље УН. Исто тако, Република Србија не може давати подршку спровођењу војних интервенција против држава чланица УН, које нису претходно одобрене од стране СБ УН.

 

4. Народна странка се залаже за наставак европског пута Републике Србије кроз наставак приступних преговора са Европском унијом (ЕУ). О евентуалном приступању Републике Србије ЕУ грађани Србије морају одлучити путем референдума, као што је био случај и у другим државама чланицама ЕУ.

 

5. У случају условљавања процеса приступања ЕУ изричитим или прећутним признањем тзв. "Косова" или другим условљавањима који су противни интересима Републике Србије, дипломатски одговор Републике Србије мора бити да се приступни преговори не прекидају, већ да се наставе по принципу "стандарди пре статуса". То би значило да се даљи преговори фокусирају на остваривање европских стандарда у Републици Србији, а да се питање евентуалног чланства Републике Србије у ЕУ остави за неко касније време, када се стекну боље околности за превазилажење политичких разлика око статуса АП КиМ.

 

6. Свесни успорења процеса ширења ЕУ, Република Србија може размотрити и приступање јединственом европском тржишту (ЕЕА), као и дубље интеграције у оквиру Европске политичке заједнице (ЕПЦ), као својеврстан међукорак на европском путу Србије.

 

7. Република Србија мора остати доследна политици војне неутралности.

 

8. Посебан значај Република Србија мора придавати политици регионалне сарадње и помирења, нарочито у односима са нама историјски најближим суседима - Црном Гором, Босном и Херцеговином и Северном Македонијом, са којима Република Србија треба да изгради дугорочно пријатељске и партнерске односе без спорних питања.

 

9. Република Србија треба да предложи Црној Гори, Босни и Херцеговини и Северној Македонији концепт регионалне сарадње и економског повезивања по принципу "Балканског Бенелукса", а по узору на добар пример европске сарадње који постоји између Холандије, Белгије и Луксембурга. Имајући у виду блискост ове четири балканске државе и народа који у њима живе, овакав концепт сарадње би омогућио њихово ближе повезивање, помирење и решавање отворених питања, по узору на успешан европски модел, који би своју дугорочну функцију имао и након евентуалног приступања ових држава ЕУ, као и остваривање слободе кретања људи, робе капитала и услуга.

 

10. Коначно, Народна странка, полазећи од тога да је српски народ један и недељив, ма где живео, залаже се за развој бољих односа Републике Србије са српском дијаспором, а нарочито да се нашим држављанима у инострансву омогући да равноправно остварују своја Уставом гарантована права у матици, укључујући право гласа на изборима. Такође, Република Србија треба да успостави посебне програме сарадње са удружењима српске дијаспоре широм света, како би та удружења и њихови истакнути чланови били укључени у остваривање свеобухватних циљева Републике Србије, те како би се изградили програми развоја привредне сарадње и културолошке, верске и идентитетске подршке Србима у региону и широј дијаспори.