Народна странка

Алексић: Субвенције за швајцарску чоколаду преусмерити домаћим пољопривредницима

Алексић: Субвенције за швајцарску чоколаду преусмерити домаћим пољопривредницима

Парламент Србије, након конституисања сигурно ће бити много другачији него што је био до сада, пре свега зато што ће у њему бити 86 опозиционих посланика, колико није било у претходном сазиву. Први пут Вучићев режим неће имати двотрећинску већину у парламенту, што ће дати могућност опозицији да може да утиче на процесе који ће се дешавати у Скупштини Србије. Овог пута ће рад парламента у великој мери зависити од опозиције и мислим да ће се ту покретати кључни политички процеси значајни за свакодневни живот грађана Србије”, каже у разговору за Данас Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке и будући шеф посланичког клуба ове странке.

На чему ће ваша посланичка група инсистирати у парламенту?

Народна странка ће имати посланички клуб од 12 посланика који ће заступати интересе грађана Србије. Прво ћемо предложити економске мере које се тичу животног стандарда грађана, а ту пре свега мислим на повећање минималне зараде на 50.000 динара, дуплирање буџета за пољопривреду, смањивање ПДВ-а на основне животне намирнице са 10 одсто на један одсто. Предложићемо и закон о трајној забрани експлоатације литијума. На првим седницама ћемо предложити формирање анкетних одбора који би требало да расветле највеће афере у које су укључени представници врха власти, попут „Јовањице“, Телекома, „Крушика“ и случаја „Беливук“, али ћемо тражити и анализу рада и одговорност појединаца из тужилаштва, правосуђа и безбедносног апарата.

Шта садрже економске мере које је усвојила Народна странка?

Усвојили смо Програм мера за доступност хране, економску сигурност грађана и енергетску стабилност. Најважнији циљ тих мера је да грађани лакше преживе велика поскупљења и економску кризу која ће бити све тежа. Као што сам рекао у одговору на једно од претходних ваших питања, предлажемо смањење ПДВ-а са 10 одсто на један одсто за основне животне намирнице, дуплирање буџета за пољопривреду са 50 милијарди динара на 100 милијарди, повећање субвенција на 24.000 динара по хектару, укидање акцизе на дизел гориво за пољопривреднике, као и повећање минималне зараде н 50.000 динара, уз истовремено смањење намета који плаћају послодавци са 61 одсто на 50 одсто.

Има ли новца за све то?

Новца за спровођење тих мера има сасвим довољно. Држава сваке године даје више од 200 милиона евра страним компанијама које не доносе нове технологије, па је тако Хенкел од грађана Србије добио 140.000 евра по радном месту за производњу шампона и сапуна, а швајцарски произвођач чоколада 120.000 евра по радном месту. Тај новац потребно је преусмерити у пољопривреду и производњу хране. У кризи се морају променити приоритети, јер је опстанак пољопривредне производње важнији од градње националног стадиона и поклањања десетина милиона евра приватним компанијама блиским режиму за развој бањског туризма. Надам се да ће се људи који воде државу узети у памет и схватити да је важније повећање минималне зараде и смањење намета послодавцима важније од дотација Црвеној звезди и Партизану и финансијских ињекција опљачканом Телекому, који је само за права преноса енглеског фудбала платио 600 милиона евра, а то је новац грађана Србије. Власт разбацује новац, народни новац док су многи грађани принуђени да бирају да ли ће платити рачуне или купити храну, јер за обоје немају новца. Та суманута економска политика мора хитно да се промени.

Поједине странке најављују да ће јавност у скупштини видети на делу активизам, али и перформасе, културно- уметничке програме. Свега тога је већ било у парламенту у прошлости?

Посланици Народне странке ће бити бескомпромисна опозиција режиму Александра Вучића. Посланички клуб Народне странке ће се у скупштини понашати одговорно и зрело и на најбољи начин заступати и представљати грађане Србије, а како ће се други понашати, то је питање за њих. Рад свих нас у парламенту ће ценити грађани.

Након свих ових препуцавања опозиције која су уследила након избора, да ли ће бити могућа опозициона сарадња, иако се Мариника Тепић похвално изражава и вама. Чини се ипак да је антагонизам између Народне странке и ССП превелик?

Све опозиционе странке које нису спремне да на било који начин помажу актуелном режиму су наши потенцијални партнери и не видим ниједан разлог да истинска опозиција у будућности, како у парламенту тако и ван њега, не сарађује у акцијама које ће допринети промени власти. Са Мариником Тепић сам у ранијем периоду имао одличну сарадњу и надам се да ћемо је наставити и у парламенту.

Може ли оваква разједињена опозиција да се избори против режима и можда сруши власт Вучића, или очекујете да ће му се појединци из опозиције придружити?

Највећа опозиција је народ Србије чију вољу он прекраја на изборима крађом гласова и сигуран сам да ће много брже него што се очекује права опозиција променити његов режим, а они који су се у претходном периоду придруживали власти или ће јој се придружити никада нису ни били опозиција, него су се борили искључиво за личне интересе, без обзира на штету коју тиме наносе штету Србији њеним грађанима.

Како спречити Вучића да преузима све ингеренције у земљи?

Једино институције могу да контролишу политичке моћнике, али оне су за време ове власти потпуно разорене. Народна скупштина ће у наредном периоду бити једина институција која ће имати прилику да барем делимично утиче на контролу режима, а Вучића ћемо спречити да преузима све ингеренције тако што ћемо га сменити с власти.

Не чини ли вам се да је Србија у ишчекивању парламента и владе променила спољну политику?

Посланичка група Народне странке ће у Скупштини Србије захтевати расправу о спољној политици, јер је то место на којем се расправља о тако важним питањима. Спољну политику Србије води председник државе мимо институција и сам доноси одлуке. Поред тога што се представља као велики стручњак за економију, медицину, грађевинарство… Вучић је умислио и да је велики дипломата, а та његова илузија нас у времену светске кризе може много скупо коштати.

Избори су одржани пре три месеца, а влада још није ни у наговештају. Због чега се толико одуговачи?

Управо зато да би Вучић могао несметано да влада и одлучује пошто је већ преузео све ингеренције и да у парламенту нема опозиције која поставља незгодна питања, али и да на основу великог броја посланика СНС из буџета који пуне сви грађани добија око 500.000 евра месечно. СНС је од избора до данас из буџета добио најмање милион и по евра и то је један од кључних разлога зашто се одуговлачи конституисање скупштине. Потпуно је небитно ко ће бити премијер и министри, јер о свему одлучује Вучић.

Да ли ћете ићи на консултације код Вучића када једном до њих дође?

Ако будемо званично позвани као парламентарна странка, одазваћемо том позиву.

Ваш бивши потпредседник  Здравко Понош  представио је јавности свој покрет . Да ли је то заиста нешто ново на нашој политичкој сцени?

Пошто су људи које је представио махом бивши чланови Народне странке, а неки су и из ДЈБ-а, не може се рећи да је то било шта ново.

Колико је штете управо Понош нанео вашој странци отимајући ваше чланове и одборе?

Напротив, он нам је помогао да очистимо своје редове. Један од основних циљева Народне странке је повратак морала у политику, а колико су Поношеви гестови морални, о томе нека јавност суди, јер о свима нама говоре наша дела.

Да ли вас је изненадило што су у том покрету истовремено и Дијана Вукомановић, Зоран Дракулић, Јован Јовановић? Колико је то спојиво?

Не бих коментарисао унутрашња питања других организација.

Да  ли је појављивање и обраћање Милана Радоичића наговештај неке бурне јесени на Косову, неке нове Олује коју наговештава Вучић, или је циљ тога да се у други план стави Јовањица и полицајац Миленковић?

Мислим да случај „Јовањица“ и прогон инспектора Миленковића и његових колега нису повезани са поновним појављивањем Милана Радоичића на Косову и Метохији. Али оба случаја би требало да нас забрину јер се сваким даном све више стиче утисак да су државу преузели криминалци и нарко босови.

Адвокат и високи функционер СНС-а Владимир Ђукановић ових дана изрекао је увреде на ваш рачун, али вас је и оптужио да са појединцима из СНС-а и полиције „формирате Коза ностру“, као и да сте хтели да преко „туђе несреће правите своју политичку срећу“?

Они који производе и продају дрогу нашој деци, као и сви из државних структура који им помажу, изазивају огромну несрећу и уништавају животе хиљада породица. Све остало што изговара Ђукановић бранећи Предрага Колувију, оптуженог за највећу прозиводњу марихуане у Европи, и бранећи Дијану Хркаловић, коју је до јуче лично оптуживао да ради о глави Вучићу и његовој породици – најбоље говори о самом Ђукановићу.

 

Интервју приредила новинарка "Данаса" Мирјана Р. Миленковић