Народна странка

Ивана Парлић за „Данас“: Рио Тинто није нигде отишао, само је дао простора властима да прођу избори

Ивана Парлић за „Данас“: Рио Тинто није нигде отишао, само је дао простора властима да прођу избори

Преузето са портала "Данаса".

 

„Након избора нове владе и експозеа премијерке Ане Брнабић, потпуно је јасно куда ће се Србија кретати у наредне четири године. Ићи ће, као и до сад у правцу потпуне криминализације нашег друштва. Биће пример гажења начела поделе власти, урушавања институција. То да влада најави спровођење политике једног човека је скандал сам по себи и атак на демократију и уставна начела“, каже у разговору за Данас Ивана Парлић, посланица Народне странке, којом је током расправе о новој влади више пута одузимана реч.

Шта је скандал, то што ће, како је најављено, влада бити провучићева?

Велика је трагедија нашег друштва што се министри у Србији понашају као послуга криминалног клана. У том смислу, континуитет ће бити остварен. Нема ту никакве политике.

Шта за вас представља стално понављање просрпска влада?

Тај израз се користи као подла манипулација намењена наивном бирачком телу. Ова влада није ни просрпска ни провучићева, ово је влада нових колонизатора и нових окупатора Србије. Вучић је само колонијални управник коме је дозвољено да у Србији спроводи безакоње, самовлашће и отворену пљачку.

По којим критеријумима су „дељена“ министарства? Компетенција, стручност или…?

Основни критеријум за избор ове, као и претходне владе, јесте пристанак на саучесништво у незаконитим радњама, намештеним тендерима, злоупотреби буџета и другим облицима наношења штете грађанима Србије. Наравно, сервилност породици Вучић је услов свих услова. Да постоје институције пола владе не би било на слободи.

Министрима је јасно поручено да морају да буду јединствени, да следе Вучићеву политику, односно да демисионирају или да умукну. Да ли је то порука да уколико не буду послушни могу да прођу као Зорана Михајловић?

То је претња министрима, која би у свакој нормалној земљи била најоштрије санкционисана. Код нас, међутим, нисам приметила да су министри имали било какву реакцију на такво опхођење према њима. Пристанак да будете у влади која је Вучићева значи не само да сте пристали да рушите основне принципе поделе власти, већ уједно значи и да будете понижени и одустанете од сопственог интегритета. Што се тиче Зоране Михајловић, мислим да она суштински није нигде отишла. Наставиће да ради у интересу Рио Тинта и осталих мултинационалних компанија, баш као што је радила до сада.

Да ли је нова министарка Негре стварно боље решење од бивше министарке? Ви сте њу већ оптужили да је лобиста Рио Тинта. Да ли је то ваш произвољни закључак или та оптужба има утемељење?

Нова министарка је Зорана Михајловић плус нови Рио Тинто извршилац. Госпођа Негре долази из Европске инвестиционе банке која је велики литијумски инвеститор. За њу ће позиција министра бити само позиција са које се успешно ради посао за Рио Тинто, као што је радила Зорана Михајловћ. Ова компанија улази у следећу фазу свог пројекта у Србији, а то је ломљење отпора нашег јавног мнења према овом пројекту који за нашу земљу значи неповратну штету незамисливих размера. Директорка Рио Тинта је то прошле године и најавила. Потребни су им људи који ће спровести нову пропагандну офанзиву за Рио Тинто. Мислим да је госпођа Негре и у тој области право Рио Тинто решење.

Поднели сте неке кривичне пријаве због Рио Тинта. Намеравате ли да ширите круг кривичних пријава?

Кривичну пријаву сам заједно са још 13.000 грађана поднела против Ане Брнабић, Зоране Михајловић и Ирене Вујовић због низа кривичних дела , јер су потпуно свесно и са умишљајем радиле за интерес компаније Рио Тинто, а против интереса народа Србије. То је вероватно највећи случај корупције државних службеника. Истрага би требало да обухвати велики број политичара, функционера, као и професора са Рударско-геолошког факултета који су део ове опасне слагалице. Предлажем да се крене од радне групе која је основана за потребе пројекта „Јадар“. Парадоксално, сви који би требало да буду брана оваквим пројектима укључени су у пројекат. Тема „Рио Тинто“ поново је активирана и на седници парламента, индикативно је да се посланици власти залажу за наставак сарадње са Рио Тинтом и ископавања литијума.

Утисак је да је на ту причу стављена тачка само до избора нове владе?

Под притиском јавности и протеста укинута је противзаконита Уредба о просторном плану подручја посебне намене за пројекат „Јадар“, међутим, јасно је да Рио Тинто нигде није отишао, само је дао простора властима да прођу избори. Рио Тинто има много повезаних компанија. Наши закони и остали прописи измењени су за потребе рударских компанија. Незамисливе су размере ове издаје.

Тврдите и да се еколошка катастрофа у Мајданпеку одвија уз знање и сагласност владе Србије која је, како наводи, дозволила кинеској компанији Зиђин да загађује животну средину?

Да, катастрофа у Мајданпеку одвија се уз знање и сагласност ладе. То је разлог зашто су чланови одбора за екологију из владајуће странке били против тога да се од Владе Србије тражи да се уговор са Зиђином достави одбору и јавности на увид.

Седница парламента на којој се расправљало о влади још једном је показала колико је опозиција у неравноправном положају са посланицима власти. Чини се тако да својевремени бојкот парламента није ништа променио и да између Орлића и Маје Гојковић готово да и нема разлике?

Орлић ревносно спроводи свој задатак гушења парламентаризма, ућуткивања посланика, гажења пословника и подстицања опште друштвене агресије. Однос према народним посланицима опозиције у ствари је однос према слободним грађанима Србије који су дали глас опозицији. Господин Орлић је класичан силеџија на задатку.

Да ли је опозиција била на висини задатка, да ли је искористила све аргументе или је расправа о новој влади банализована „голим Весићем“?

Мој предлог целој опозицији је да што детаљније разјасни грађанима Србије како су измењени закони у корист страних инвеститора и како се налазимо на корак од уништења Србије. То је најважније питање овог тренутка. Заслужује сву жустрину и глас свих нас у парламенту. Није време ни за банализацију, а ни за смиривање тензија.

Колико је био нужан инцидент Боре Новаковића и каква се то слика јавности шаље, без обзира што је свима јасно да је председник парламента током дводневног заседања све време ускраћивао право опозицији на реплику, уз упадице и коментаре?

Мислим да посланици опозиције треба још директније да указују на оно што врх СНС-а спроводи у Србији. Од медијске тортуре до отворене пљачке. Прозивати опозицију на финоћу у атмосфери опште агресије према њима није у реду. Бора је реаговао људски.
Посланици нису вреће за вербално ударање и примитивно иживљавање. Насиље које генерише СНС заслужује у најмању руку одговор и реакцију. Дужност човека је да се брани.

Судећи према недавном заједничком прогласу Народне странке, Двери, Заветника и Новог ДСС о  реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије, чини се да је ваша странка потпуно заокренула удесно?

Народна странка је странка десног центра од свог оснивања, нигде није заокренула.

Да нисте мало закаснили са тим прогласом?

Народна странка нема дилему – Косово и Метохија је Србија. Тако је од оснивања странке. Можда медији касне са информисањем јавности о томе.

Због чега сте сада толико против увођења санкција Русији, иако нас то још више удаљава од ЕУ?

Ми смо народ који је био жртва санкција, рата, бомбардовања и пропаганде. Санкције нису инструмент мира, већ инструмент рата. Ми нисмо у рату и не треба да будемо. Притисак на Србију да уведе санкције некоме грађани доживљавају као уцену. И у праву су.

Колико су данас, седам месеци након избора,  удаљене Народна странка и Странка слободе и правде која за себе тврди да је најјача опозициона странка. Да ли је поновна сарадња икако могућа, па макар и за београдске изборе, ако их буде?

Нисам сигурна да је ССП најјача опозициона странка. Рано је да причамо о сарадњи. Много је здравије за политички живот једног народа да коалиције буду постизборне. Опасно је кад цела опозиција стане у једну колону, па се на чело те колоне стави само један, па онда тај један одлучи да смири тензије…

Да ли сте се „коначно захвалили Мариники Тепић“, што сте постали посланик?

Ја сам посланик Народне странке и моја позиција на посланичкој листи нема никакве везе са госпођом Тепић.


Интервју приредила Мирјана Р. Миленковић