Народна странка

Туфегџић: Држава од пољопривреде зарађује дупло више него што у њу улаже и вара пољопривреднике

Туфегџић: Држава од пољопривреде зарађује дупло више него што у њу улаже и вара пољопривреднике

Преузето са портала Нова.рс.

 

Уцењује се по јавним предузећима, по вртићима, у дому здравља. Људи који су запослени на неодређено време морају да скупе по 30 потписа, морају да дају личне податке и бројеве телефона за бар 30 људи, ако не желе да изгубе посао. Онда зову и проверавају да ли ће ти људи сигурно гласати, ако неће онда ће звати криминалце да их извлаче за уши да изађу на изборе, каже у интервјуу за новине “Нова” члан Председништва Народне странке Душан Туфегџић говорећи о предизборној атмосфери у Шапцу, која је како каже мање-више иста у целој Србији.

Тврди и да постоји начин да се сви уцењени и они који морају да фотографишу своје гласачке листиће, изборе за то да на крају гласају онако како желе.

“80 одсто људи у Србији не зна. Ако заокружите било кога на листићу и сликате, а онда после прекрижите то што сте заокружили и заокружите неког другог – тај листић је важећи”, објашњава Туфегџић.

Народна странка је донела одлуку да самостално изађе на изборе. Да ли је било тешко донети ту одлуку?

Бићу искрен, ми смо заиста покушали да се десни део и центар уједине. Заиста смо дали све од себе, међутим, до тога није дошло не нашом кривицом. С друге стране, лично ми је и драго што ће Народна странка изаћи сама на ове изборе. Као неко ко се са својих 49 година пре месец дана учланио у неку странку. Разлог је био то што сам свестан да је то странка која има програм који се слаже са програмом Покрета “Буђење”, који смо основали адвокат Владимир Терзић и ја. Друга, врло битна ствар, је то што Народну странку нико не може везивати за власт, неће имати никакве везе с њом и неће бити никаквих постизборних коалиција. Ми имамо чврст став и према Косову и рударењу литијума, такође и према санкцијама које није увео Савет безбедности. Да никакав утицај на нас немају страни амбасадори, већ разговарамо на истим основама, уз обострано дужно уважавање. Само на такве разговоре смо спремни.

Након одлуке да самостално изађете на изборе у јавности се могло чути да је то велики ризик и да је питање да ли можете доћи до цензуса. Какав је ваш став по том питању?

Из ове перспективе цензус више није упитан и мислим да ће Народна странка остварити квалитетан резултат. Ако погледате, међу првих 15 на листи имате неколико нових имена, подмлађује се кадар и доводе се нови људи. Мислим да ће резултат бити много бољи него што се очекује. Али, да вам искрено кажем, мислим да је много важније од цензуса то што ће Народна странка после ових избора остати чиста. Бојим се да ће после ових избора доћи до неких коалиција које народ у Србији свакако не жели.

На коју коалицију конкретно мислите?

Једино имам поверење у Народну странку. Ми свакако нећемо правити коалиције са властима, за све остале је питање за њих. Волео бих да после избора нико из опозиције не сарађује са тренутном влашћу. Ту мислим и на СНС и СПС и све њихове сателите.

Кад већ причамо о коалицијама, претходних дана се доста причало о постизборној коалицији целе опозиције, могућности формирања техничке владе која би требало да реши горуће проблеме док се не распишу неки нови избори. Шта ви мислите о тој могућности?

Свакако смо за то, једино што не би смело да се деси у том периоду јесте да се потпише француско – немачки план. Заправо, наш став је да би тај план требало одмах одбацити. И наравно што се копања литијума тиче, морамо имати јединствени став да то не сме да се деси. То су наше црвене линије. Ми се плашимо да се не појави нека опозициона странка с било ког спектра, која би се приближила власти или подлегла утицају неких страних амбасадора. Уколико би то сви из опозиције прихватили, ми бисмо били сагласни с тим да се формира техничка Влада, а затим и да се направи неки вид лустрације. Ми имамо ту неке странке и лидере који су позивали “100 муслимана на једног Србија”. Након тога требало би припремити услове и за једне фер и поштене изборе, реално би било након годину дана. И да се онда сви “потркамо” са нашим програмима и да народ Србије одлучи и да његов глас буде одлучујући. Ови избори морају да послуже да се ова власт сруши, али све ово о чему сад ви и ја причамо је апсолутно бесмислено у условима где имате један мафијашко-криминални режим на власти, партократију, уцењивање, страначко запошљавање, намештене тендере…

Рекли сте да је држава преварила ратаре у штрајку, па вас молим да то објасните, али и да се осврнете на прекид штрајка поштара?

Око прекида штрајка поштара, мени нису две ствари јасне. Не бих помињао лидере других политичких организација, али ми је било чудно да су два опозициона лидера тражила да се прекину штрајкови до избора. То ми звучи као да се предајемо и да нећемо победити Вучића, па сад сачекајте да прођу избори и онда ћемо ићи у штрајкове. Шаље се порука народу која није охрабрујућа. Што се тиче пољопривредника, њихово обмањивање не траје од данас, већ од доласка СНС на власт. Стално се хвале како помажу пољопривредницима, како они добијају субвенције. Али, то се дешава само на РТС-у и њиховим медијима. Од како је СНС дошла на власт, до прошле године када је буџет за пољопривреду износио око 60 милијарди динара, држава је отимала од пољопривредника 120 милијарди само на акцизама и ПДВ-у на нафту. Они су дупло више зарадили на томе него што су уплатили за пољопривреду. Ове године су то малтене изједначили, али су нашли други начин да преваре пољопривреднике. Ево, ја сам пољопривредник и ни по једном основу нисам успео да остварим, сем по хектару, никакве субвенције. Зашто? Имамо еАграр где сам ја покушавао да предам своје полисе осигурања и не могу. Слао сам више мејлова министарству, нисам добио одговор зашто еАграр не прихвата то што ја покушавам да убацим. Следећа ствар. Што се тиче наводњавања, за две године сам предао око три милиона рачуна и документације за подстицај у пољопривреди у вези наводњавања. У последње две године су ме одбили за субвенције зато што имам више од три хектара поврћа. Држава вас ограничи на три хектара да би смањила издавање субвенција, што је просто невероватно.

Ви сте из Шапца, копредседник Заједно Небојша Зеленовић је најавио кандидатуру за градоначелника. Да ли бисте га подржали уколико буде прилике?

Да вам кажем искрено, ми у Шапцу имамо “Чисту листу за другачији Шабац”, коју је Народна странка подржала, а која има новог и одличног кандидата за градоначелника, а то је адвокат Владимир Терзић. Ми на овим изборима очекујемо најбољи резултат од свих опозиционих листа и свакако би тражили подршку за једног новог човека који није учествовао у власти. Да ли би он био са наше или неке друге листе, свакако бисмо предложили прво свог. Што се тиче господина Зеленовића, не мислим да би имао капацитета да поново буде градоначелник. 24 године је била једна иста групација на власти у Шапцу. И кад радите најбоље, и ако радите уз најбоље намере, свакако ћете направити пуно грешака за те 24 године. Потребно је да дође до неких промена. Нажалост, ми нисмо имали неку бољу алтернативу 2020. године, покушали смо сви заједно да одбранимо Шабац и стали смо на ту једну листу. Мислим да сам направио грешку што тада нисам урадио онако како сам мислио да треба и направио једну нестраначку листу. Сада би имали ситуацију да СНС није на власти у Шапцу. Не мислим да је Зеленовић најбоље решење за градоначелника, али сам сигуран да ћемо после победе опозиције пронаћи најбоље решење, у интересу грађана. У сваком случају ако будемо имали могућности да формирамо власт у Шапцу, а мислим да хоћемо, морамо се договорити. Немамо право да се не договоримо око било чега што ће довести до смене ове власти у Шапцу након избора. Ситуација дефинитивно никад није била гора.

Батинање протестаната на мосту у Шапцу, када су се грађани побунили против Рио Тинта и могућности ископавања литијума, само је један пример тога како се власт у овом граду обрачунава са неистомишљеницима. Имали смо и приче о присиљавању грађана да изађу на биралишта и гласају за СНС. Каква је ситуација у Шапцу пред ове изборе?

Присила је једнака на нивоу целе Србије. Никад се није оволико уцењивало. Ви сада у Шапцу имате још једну листу која се зове “Западна Србија”. Они сад раде горе ствари него што ради СНС. У мојој кући се зна ко смо, шта смо и где смо, међутим, телефон звони по пет пута дневно. Зову из СНС да питају за гласове. Уцењује се по јавним предузећима, по вртићима, у дому здравља. Људи који су запослени на неодређено време морају да скупе по 30 потписа, морају да дају личне податке и бројеве телефона за бар 30 људи, ако не желе да изгубе посао. Онда зову и проверавају да ли ће ти људи сигурно гласати, ако неће онда ће звати криминалце да их извлаче за уши да изађу на изборе. То се дешава свуда у Србији, али ми се чини да нигде спрега криминала и власти није као у Шапцу. Ми се сада трудимо да објаснимо свима да постоји много начина да се спречи та злоупотреба и да људи заокруже оног кога желе. Ми ћемо предложити свим листама опозиционим један заједнички састанак ових дана, имамо идеје како да спроведемо у дело да се не дешава сликање листића на бирачком месту и остало… Рецимо, да сваком гласачу на уласку на бирачко место дамо летак и да га упозоримо да је то кривично дело и какве све казне прете за то дело. Али и да објаснимо оно што можда и 80 одсто људи у Србији не зна. Ако заокружите било кога на листићу и сликате, а онда после прекрижите то што сте заокружили и заокружите неког другог – тај листић је важећи.

 

Интервју приредила Јелена Јеловац