Народна странка

Тошић: Спорт и политика

Тошић: Спорт и политика

Најављени избори за председника Фудбалског савеза Србије, померени за 14. март, полако преузимају примат над свим другим друштвеним темама. Иако је фудбал „најважнија споредна ствар на свету“, у сенци најављених избора нестаје и спорт, и спортски дух, па чак и фудбал као такав, а у први план избијају закулисне радње у вези са самим изборима за ту ласкаву функцију.

Јавност Србије се већ увелико припрема за ново лице првог човека српског фудбала. За сада, као једини кандидати се спомињу прослављени фудбалер Манчестер Јунајтеда Немања Видић, а као противкандидат фигурира име режимске узданице Бранислава Недимовића.

Немања Видић, свакако један од највећих фудбалера свих времена, прослављени капитен Манчестер Јунајтеда, илити једини странац који је успео да понесе ту ласкаву титулу, објавио је у свом маниру, храбро и одлучно, да се кандидује за председника Фудбалског савеза Србије, са циљем да побољша стање у српском фудбалу. Спортиста за пример, светска марка, вишегодишњи капитен „орлова“, освајач Премијер лиге итд, добио је и незваничну подршку Александра Чеферина, председника Уефа, и Зорана Лаковића, директора Националне асоцијације Уефа.

На другој страни, као потпуни фудбалски анонимус се спомиње име режимског кандидата Бранислава Недимовића. За Бранислава Недимовића фудбалски свет није чуо, али је политичка врхушка Србије и те како задовољна његовим страначким радом и послушношћу. Он је по потреби и министар пољопривреде и носилац листе „За нашу децу“, па и кандидат за првог човека српског фудбала.

Зашто је српски фудбал и дан данас без председника ФСС-а, нико поуздано не зна. Зна се да је на последњој изборној скупштини у новембру 2022. године, остављено да фигурира име Ненада Бјековића у в.д. статусу, и да се тада делегати нису појавили у довољном броју. Такође, зна се и за Уефино правило да политичари не могу бити бирани на председничку позицију фудбалског савеза, као и податак да баш у марту истиче шестомесечни период за политичку аболицију Бранислава Недимовића. Проток времена од шест месеци без министарске фотеље га чини помирљивим кандидатом за строга Уефина правила и симпатије, које ужива у режимском центру моћи одлучивања.

Међутим, Закон о спорту Републике Србије је јасан када се каже да у спортској организацији не може бити запослено лице, које је запослено у спортској кладионици или је власник или члан органа спортске кладионице.

Да ли и Уефа има тако строга правила остаје да се види... Можда се из биографије неког појединца може избрисати статус политичара али да ли се може избрисати и рад у кладионици, мишљења смо да НЕ МОЖЕ.

Почетак изградње националног стадиона, инвестиције вредне више од 500 милиона евра, као и завршетак још девет стадиона широм Србије је чињеница која доводи у опипљиву везу избор председника ФСС-а и нескривену жељу режима да српски фудбал преузме Недимовић. Уместо да на чело председника ФСС-а, попут некада Миљана Миљанића или Драгана Стојковића Пиксија буде одлучни Немања Видић, власт би ипак да настави низ са Недимовићем, који би могао бити пре нови Славиша Кокеза.

Ресорни одбор за спорт и правни тим Народне странке ће учинити све да спрече ову врсту манипулације у избору за председника Фудбалског савеза Србије. Достављањем потпуних чињеница из биографије кандидата Уефи, покушаћемо да на овај начин подржимо Немању Видића у борби против растакања српског фудбала.

 

Алескандар Тошић
члан Извршног одбора Народне странке и Одбора за спорт