Народна странка

Народна странка Зрењанин: Рецикломати за отпад као представа за јавност

Народна странка Зрењанин: Рецикломати за отпад као представа за јавност

У Зрењанину је опсадно стање, јер "први пут у историји" су отворени рецикломати за амбалажни отпад.

Прво и основно, ово уопште није први пут у Србији како је то градоначелник рекао. Оваквих апарата има у разним другим градовима у нашој земљи већ неко време. Али занемаримо ову политикантску неукост, него да пређемо на другу тачку. 

Шта иде у рецикломат? Флаше ПЕТ, лименке, стаклене флаше, тетрапак.., што је, рекло би се, одлично. Међутим у ове рецикломате се може убацити само амбалажа обележена бар кодом. У реду, обележаваће је произвођачи и то има смисла. Али није овде крај, некако су полугласно и ситним словима провукли да баш не може амбалажа свих произвођача него само једног броја преферираних и то: Коца Кола ХБЦ, Књаз Милош, Карлсберг, Имлек, Рауч, Нектар и Ред Бул. Али, хајде да и то занемаримо, него одемо тамо и убацимо ту нашу амбалажу, и шта онда? Добијемо ваучер, вредносни бон који можемо да искористимо. Одлична идеја, ипак има једну зачкољицу, такозвано фаворизовање, јер може да се искористи само у Меркатору (читај Рода и Идеа).

Дакле, да резимирамо:

1. Не можете одложити сву амбалажу коју имате, него само ону која има бар код и од одређених је произвођача (чиме се повећава промет директно одабраним приватницима ),
2. Не можете да искористите свој ваучер где желите, веч само код одређеног трговинског ланца (чиме се повећава промет директно одабраним приватницима),
3. А вода? Па нема! Шта ће нам! Како би онда неки други повлашћени произвођачи зарађивали!

Рецикломате смо добили, видећемо како ће се показати, с обзиром на чињенице да сајт није доступан и да апликација не постоји.

Занимљиво је и питање чему ће служити оператери на аутоматизованим рецикломатима? Ширењу политичког утицаја запошљавањем подобних кадровика и повећању капиларних гласова? Али и коме је поверено пражњење рецикломата? Такође, када систем проради, да ли ће поново бити отварања и помпе каква се десила јуче?

Народна странка Зрењанин предлаже градској власти, али не само зрењанинској, већ у целом Банату и половини Бачке, да би можда било боље да су размислили да се уместо бонова, на сваку убачену јединицу амбалаже добије чаша чисте, пијаће воде.

Народна странка Зрењанин