Народна странка

Народна странка Зрењанин: Заједничким снагама за пристојан и достојанствен живот суграђана

Народна странка Зрењанин: Заједничким снагама за пристојан и достојанствен живот суграђана

Ми, као представници пет странака и организација, потписали смо данас Принципе узајамне сарадње на локалном нивоу у Зрењанину, којим смо се обавезали да заједно радимо на обезбеђивању услова пристојног и достојанственог живота за све грађанке и грађане Зрењанина. Непосредан повод за озваничавање сарадње свакако јесу пораст насиља и генерално неподношљиво стање у друштву, жеља за променом система, као и потреба да се фокус стави на развој града.

Понављамо да ћемо се „заједничким снагама и интензивирањем сарадње са другим организацијама и појединцима, борити и институционално и ванинституционално (протестима и грађанском непослушношћу) да заштитимо права грађанки и грађана Зрењанина и изборимо се за интересе свих његових становника, међу којима су бољи животни стандард, чиста вода, ваздух и земља, демократска подела власти, слобода медија, политички плурализам и владавина права". 

Споразум је потписало нас пет представника локалних огранака политичке организације Србија Центар (СРЦЕ), Демократска странка, Заједно, Народна странка и активисти Удружења Зрењанинска Акција (ЗРАК). Изричито се залажемо да ни на који начин нећемо сарађивати, преговарати и удруживати са Српском напредном странком, као ни са медијима, организацијама и привредним субјектима блиским режиму. С друге стране, врата ће широм бити отворена за све опозиционе снаге које нису у дослуху са актуелном влашћу, као и за појединце који су доказани борци против нестручног, бахатог и криминализованог режима који уништава не само Зрењанин, него и читаву Србију.

"Инсистираћемо на процесуирању свих одговорних за злоупотребу положаја, стицање противправне имовинске користи, наношење штете јавним финансијама, а посебно у вези с политички наметнутим пројектима попут постројења за пречишћавање пијаће и отпадних вода 'Зилија' и 'Метита', фабрике аутогума Линглонг, и другим такозваним јавно-приватним партнерствима на штету јавног интереса." Ово су темељи на којима ми, потписници Принципа, планирамо сарадњу и подвлачимо да ћемо према власти и њеним сарадницима имати нулту толеранцију и да ћемо од свих својих локалних представника и представница очекивати да сопственим примером покажу одговорност за сваку изговорену реч и учињено дело. 

Најављујемо наставак кампање „Да вратимо живот у Зрењанин" у летњем периоду, и нећемо одустати од тога да вратимо у јавни говор и деловање основне вредности на којима је базирано и наше удруживање, а то су: солидарност, ненападање, ненасиље, уважавање, одговорност, толеранција и сарадња – у политички живот града Зрењанина, јер будућност града може да се гради само на добрим основама, не на кршењу закона и прибављању личне користи као врховном циљу. 

ПРИНЦИПИ УЗАЈАМНЕ САРАДЊЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ У ЗРЕЊАНИНУ

Суочени са неподношљивим стањем у друштву, проузрокованим ауторитарном влашћу, која има за циљ да застраши и обесхрабри све оне који другачије мисле и имају храбрости да то јавно искажу, одлучни у борби за промену система и намери да заједно радимо на обезбеђивању услова пристојног и достојанственог живота за све грађанке и грађане Зрењанина, обавезујемо се да ћемо у свом будућем деловању доследно поштовати следеће принципе међусобне сарадње на локалном нивоу:

1. СОЛИДАРНОСТ - Бранићемо основне вредности слободног и демократског друштва, заснованог на солидарности, култури дијалога, богатству различитости, правима и слободама појединца. Заједничким снагама и интензивирањем сарадње са другим организацијама и појединцима, борићемо се и институционално и ванинституционално (протестима и грађанском непослушношћу) да заштитимо права грађанки и грађана Зрењанина и изборимо се за интересе свих њених становника, међу којима су висок животни стандард, чиста вода, ваздух и земља, демократска подела власти, слобода медија, политички плурализам и владавина права.

2. НЕНАПАДАЊЕ И УВАЖАВАЊЕ - У међусобној комуникацији, медијима, на друштвеним мрежама, јавним наступима и скуповима, политичке и све друге разлике ћемо исказивати на цивилизован и пристојан начин. Једни према другима ћемо се опходити са дужним поштовањем и трудићемо се да превазиђемо све претходне поделе, међусобне оптужбе и дисквалификације, имајући у виду да једино заједничким снагама можемо да се изборимо да се у нашем граду почну да се доносе одлуке које су у интересу свих грађанки и грађана, не само оних на власти односно да закон важи једнако за све.

3. ОДГОВОРНОСТ - Инсистираћемо на процесуирању свих одговорних за злоупотребу положаја, стицање противправне имовинске користи, наношење штете јавним финансијама, а посебно у вези с политички наметнутим пројектима попут постројења за пречишћавање пијаће и отпадних вода Зилија и Метита, фабрике аутогума Линглонг, и другим такозваним јавно-приватним партнерствима на штету јавног интереса. Сарађиваћемо искључиво са доказаним опозиционим снагама, што искључује било какву јавну или прикривену сарадњу са актуелним странкама на власти са којима ћемо зацртати "нулту толеранцију", а од својих представника ћемо очекивати да се "воде" сопственим примером и покажу одговорност за сваку изговорену реч и учињено дело.

4. НЕНАСИЉЕ - У циљу хитног прекида говора мржње и пружања подршке свим угроженим појединцима и организацијама на територији града Зрењанина, који су трпели политички мотивисано и свако друго физичко и психичко насиље, малтретирање и заплашивање, нећемо дозволити да Зрењанин постане град у коме је нормално да се политичким неистомишљеницима цртају мете на леђима и бацају молотовљеви коктели. Залагаћемо се да тужилаштво и полиција својим адекватним деловањем спрече и санкционишу ширење говора мржње и угрожавање безбедности којем су изложени критичари и критичарке актуелне власти.

5. ТОЛЕРАНЦИЈА И САРАДЊА - Показаћемо толерантан дух који подразумева да се саслуша и разуме онај који мисли другачије. У чињеници да нисмо сви исти и да се не слажемо око свега лежи наша снага, а не слабост. Сматрамо да постоји широк простор за сарадњу и координацију различитих политичких организација, удружења и истакнутих појединаца, међу којима треба да се води "политичка борба идеја" о концептима и решењима за решавање многобројних проблема, који су присутни на територији града Зрењанина, а да коначне одлуке треба да доносе сами грађанке и грађани.

Потписом овог документа обавезујемо се да заједно радимо на обезбеђивању услова пристојног и достојанственог живота за све грађанке и грађане Зрењанина и стављамо на располагање све своје доступне капацитете, знања и искуства. 

Наведени Принципи међусобне сарадње на локалном нивоу су отворени за све опозиционе снаге које ни посредно ни непосредно не сарађују нити преговарају са актуелном влашћу, укључујући и режимске медије, лажне невладине организације и привредне субјекте који су спонзори режима или су закључили с влашћу уговоре штетне по јавни интерес, као и за све појединце који су доказани борци против нестручног, бахатог и криминализованог режима који уништава не само Зрењанин, него и читаву Србију.

Народна странка Зрењанин