Народна странка

Народна странка Зрењанин: Скандалозно креиран буџет за наредну годину

Народна странка Зрењанин: Скандалозно креиран буџет за наредну годину

Градски одбор Народне странке Зрењанин упозорава на веома лоше креиран буџет града који исказује јасан дефицит, а да притом није развојно оријентисан, већ су највећа давања из буџета на име текуће потрошње и подмиривања неадекватних пројеката неспособне администрације. Очигледни су фингирани покушаји манипулација који покушавају да прикажу буџетска издвајања као резултат развојне стратегије града, међутим анализом буџетских ставки, њиховог порекла и путева кретања новца очигледно је да је у питању лакировка.

Градоначелник се хвали како је буџетом пројектовано „рекордних" 700 милиона динара за екологију. Међутим, тужно је што градоначелник пропушта да каже да је готово пола тог износа намењено тек првој транши исплате на име ЈПП за депонију, и тако сваке године следећих 25 година, све до испуњења уговорене вредности од 64,5 милиона евра! Бар две генерације грађана Зрењанина ће отплаћивати хирове актуелне власти и њихових „повлаштених" извођача. Да будемо прецизнији, 302.689.728 динара новца грађана је за 2023. годину буџетски планирано за плаћање потпуно лоше осмишљеног и неадекватно пројектованог решења санације зрењанинске депоније без јасних системских решења. И поред тога што Зрењанинци плаћају услугу сакупљања и одвожења комуналног отпада по цени много вишој у односу на друге сличне градове, сада је градска управа свалила још и овај трошак на наше ионако танке новчанике. Тако је, на пример, цена по метру квадратном у Зрењанину за услугу сакупљања и одвожења комуналног отпада 9,34 динара, док је рецимо у Нишу иста ова услуга 7,30 динара. Ради поређења Јагодина која кроз услугу наплаћује и депоновање отпада на уређеној санитарној депонији има цену од 8,00 динара по метру квадратном. 

Овај катастрофални пројекат ће сваког грађанина Зрењанина (по последњем попису) коштати додатних 237,97 динара месечно, следећих 25 година!! Могао би први човек градске управе и да појасни разлоге због којих је одбио да помогне ученицима средње школе који су самостално покренули пројекат раздвајања отпада и поставили канте за одвајање на више места у граду у циљу подизања еколошке свести, али им је након што су се директно обратили за помоћ градска управа окренула леђа. Можда зато што канте нису набављене од „повлаштеног" добављача?!

Судбина обилазнице, али и аутопутева према Београду и Новом Саду су такође потпуна непознаница, јер су везане за постројење Линглонг које је у фази стагнације, суочено са низом проблема, па чак (како се незванично сазнаје) и преиспитивањем ове „најважније националне инвестиције", што за собом вуче читав низ последица али и оправдану сумњу да ће град и држава буџетским средствима и новцем грађана кроз субвенције финансијски даље подржати кинеског „инвеститора".

Још једном упозоравамо да је буџет креиран тако да додатно задужи већ дубоко осиромашене грађане и скрене токове ка „повлаштеним" извођачима, што ће и бити тема детаљног испитивања порекла имовине у будућности.
 

Народна странка Зрењанин