Народна странка

Марковић: Нико од надлежних није се обратио грађанима након низа узнемирујућих догађаја у Чачку

Марковић: Нико од надлежних није се обратио грађанима након низа узнемирујућих догађаја у Чачку

преузето са EpicentarPress

У Чачку десио се низ узнемирујућих и необјашњивих догађаја у нашем граду, а да се при том нико од надлежних није јавно обратио и смирио јавност која је уплашена и узнемирена, изјавила је на данашњој конференцији за медије Виолета Марковић, потпредседница ГО Народне странке Чачак

"Оно што узнемирава је то што су се у петак по граду шетали неки момци у црним тренеркама и мајицама и са црним качкетима. Неки су наши суграђани, а неки нису. Једна од тих група, коју сам и лично видела код школе у Атеници у петак, у јутарњим сатима, иста је група која је касније око 14 часова регулисала саобраћај у Прељини. Због великог броја аутобуса који су из овог краја кренули ка Београду на тај митинг, очигледно је да су ангажовани ти неки људи како би то регулисали. Подсетићу, по Закону о регулисању саобраћаја то је искључиво у надлежности саобраћајне полиције. Закон је у томе врло прецизан и јасан. Такође, четвртак на петак у ноћ десио се један вандалски чин у приватној фирми, када је неколико аутобуса извржљано и на једном од њих су пробушене гуме. У истој тој фирми ту ноћ, када се десио тај вандализам, чувар је спавао, а камера која снима тај део не ради. У суботу, на политичком скупу у Крагујевцу, Александар Вучић је помену тај инцидент у Чачку и онда су начелници полиције решили, слободно могу рећи, да политички реагују. За викенд у нашем граду ко год је ушао у полицијску станицу давао је изјаву везано за тај догађај. Једино изјаве није дало 12 Кинеза који су дошли да пријаве боравиште у Чачку", изјавила је Марковић.

Марковић каже да додатно узнемирава чињеница да је на информативни разговор приведено око 150 грађана, и то без присуства адвоката.

"Легитимисане су све спорне групе, само због причињене штете у једној приватној фирми. Да ли полиција реагује исто за све фирме где је направљена нека материјална штета? Сведоци смо разних вандализама и догађаја где је оштећена имовина или причињена нека друга штета или крађа, али није јасно зашто је приведено 150 суграђана баш због тог догађаја", каже Виолета Марковић и додаје да "сви суграђани генерално имају добру сарадњу са Полицијском управом у Чачку и да због тога није баш јасно због чега је ово добило политичку обојеност".

Како даље објашњава, након бурног викенда и ангажовања готово свих запослених у чачанској ПУ због пар графита и исцепаних гума, у понедељак смо имали дојаву о подметнутим бомбама у пет школа у Чачку. И то није први пут, подсећа Марковић, али је "први пут да се полиција бавила неким другим стварима и нико није обратио пажњу на десетине хиљада родитеља који су били узнемирени због тих дојава".

"Скандалозно је да се након свих узнемирујућих дешавања и убистава у Београду нико није обратио родитељима и да их бар мало умири. Ни градоначелник, ни начелник полицијске управе, нити директори школа нису се обратили путем медија и на бар неки начин смирили јавност. Родитељи су уплашени и желели би да знају како се поступа у случају дојава о подметнутим бомбама у образовним установама. Да ли довољно да деца буду само 20 минута у дворишту и шта даље треба да раде?", пита Виолета Марковић.

"Обраћам се градоначелнику Чачка и начелнику ПУ Чачак, и као мајка и као бака, молим вас почните да радите свој посао, комуницирајте са грађанима и осећајте њихове потребе и умирите њихов страх. Престаните да будете политички службеници. Веома је битно да сачувамо у граду мир и безбедност. Надам се да ће се починилац вандалског чина који је оштетио аутобусе ускоро пронаћи, али не треба да се злоупотребљавају ресурси државе", додаје на крају свог обраћања Марковић.