Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Агенција потврдила да је Шутић била у сукобу интереса, предузећемо мере да врати противправно стечену корист

Виолета Марковић (Чачак): Агенција потврдила да је Шутић била у сукобу интереса, предузећемо мере да врати противправно стечену корист

У претходним седмицама, на конференцијама ГрО Народне странке износили смо чињенице о сукобу интереса и противправно стеченој користи одборнице у Скупштини града Чачка (сада већ у оставци) Неде Шутић у пословима са школама и градом Чачком.

Поред информација које смо добили од града Чачка и школа са којима је пословно сарађивала, затражили смо и мишљење Агенције за борбу против корупције за конкретне ситуације:

• Да ли је одборник у Скупштини града у сукобу интереса уколико има пословни однос као предузетник са градом Чачком?

• Да ли је одборник у Скупштини града у сукобу интереса уколико има пословни однос са школама за послове који се финансирају из буџета града Чачка?

Јавности ради, када се саберу сви уговори у којима је одборница Неда Шутић у сукобу интереса, долазимо до милионског износа, што је, сада је већ јасно, пртивправно стечена корист и спада под кривичну одговорност.

С обзиром да је Неда Шутић у свом обраћању јавности дала на увид мишљење Агенције које је она добила на питање које није конкретно дефинисало ситуацију у којој је била, имамо обавезу да доставимо мишљење Агенције које смо ми добили.

За прву ситуацију, чак и у одговору Неди Шутић, стоји мишљење да је у сукобу интереса- дакле за посао са градом Чачком као предузетник (700 000,00), и за средства која је добило удружење где је она овлашћено лице ( 200 000,00) и тиме је, обзиром да су средства већ уплаћена на рачуне предузетничке радње и удружења, стечена противправна корист у износу од 900 000,00 динара!

За ситуацију где је одборница Неда Шутић склапала послове са 14 школа за послове безбедности и здравља на раду, а што се финансира из буџета града Чачка стигао нам је одговор да јесте у сукобу интереса и да је и на овај начин такође стекла противправну корист.

У међувремену, одборница Неда Шутић је поднела оставку на одборничко место, што поздрављамо, јер од тог тренутка престаје да постоји сукоб интереса за пословање њене предузетничке радње. Али то не ослобађа одговорности ни њу, ни све остале који су потписали уговор са њом, као и начелнике управа који су, као правници, морали знати да постоји сукоб интереса.

Обавеза вршиоца функције је да својим поступцима, буде пример народу како се треба одговорно понашати и не кршити законе. Када се прихватите одборничке или неке друге функције, одговорност је већа у очима јавности у поступању према законима ове државе и одлукама овог града је и смерница како грађани треба да се односе према истим. Било би добро,и то бисмо поздравили, да Неда Шутић ( или они који не правно, али менторски стоје иза те фирме), свесна својих грешака, нађе начин и врати новац у буџет града Чачка, јер је сада савим јасно да је то противправно стечена корист. Но, не очекујемо да ће се то и десити. Стога ћемо, као одговорна странка, која се залаже за поштовање закона, предузети мере које ће довести до тога да се то и деси. Јер, МИ ДРЖИМО РЕЧ!

Виолета Марковић, 
потпредседница ГрО Народне странке Чачак