Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Грађани треба да знају да надзорни орган нема представу где нам је кишна канализација

Виолета Марковић (Чачак): Грађани треба да знају да надзорни орган нема представу где нам је кишна канализација

преузето са портала EpicentarPress

"Комунална делатност је прописана Законом са разлогом, а Скупшина града Чачка никада није донела одлуку о чишћењу атмосферске, односно кишне канализације и нико се тиме не бави и грађани треба да знају зашто се све ово дешава у граду и зашто им плаве куће, подруми, а улице и аутомобили се не виде од бујица. Ето зашто имамо више ванредну него редовну ситуацију у Граду Чачку за време власти која се хвали бројним успесима", изјавила је на конференцији за медије Виолета Марковић, потпредседница ГрО Народне странке у Чачку.

Она је даље додала да је сврха локалне власти да обезбеди бољи и квалитетнији живот грађанима пре свега у комуналним делатностима. И управо из тог разлога, Закон о комуналним делатностима из 2017. дефинисао је чиме све локална самоуправа треба да се бави, па је по том Закону и обавеза обављање делатности пречишћавање и одвођење атмосферских вода, одржавање објеката атмосферске канализације.

Марковић наглашава да је Скупшина Града Чачка до сада доносила разне одлуке, попут: снабдевања водом, одношења смећа, чишћење димњака, али нису донели ову јако важну одлуку. Један јачи пљусак у граду направи хаос, тако да је евидентно да наша атмосферска, односно кишна канализација се не одржава и не чисти.

"Преко информација од јавног значаја дошли смо до Решења Републичког комуналног инспектора од 31. 1. 2020. године које гласи, цитирам: 'Налаже се Граду Чачку да у року од 6 месеци од дана пријема овог Решења донесе Одлуку која прописује начин обављања комуналне делатности, пречишћавање и одвођење атмосферских и отпадних вода'. Дакле, они су били у обавези од 2018. године, и са тим крајњим роком, да то спроведу. Републички комунални инспектор доноси Решење да у року од 6 месеци то ураде и тада Управа за урбанизам преузима на себе да састави одлуку о комуналним делатностима, а затим та се одлука објави на сајту Града Чачка где може да се и види. Градоначелник Чачка 10.2.2022. образовао је Радну групу, коју чине следећи чланови - председник Радне групе Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника, чланови Владимир Романдић секретар Скупштине града, Томислав Капларевић из ЈКП Водовод, Милка Вучковић, Градска управа за инспекцијски наџор и Душан Пијевац из ГУ за урбанизам".

"Циљ оснивања ове групе је да се припреми та Одлука и да се изнесе пред одборницима на седници Скупштине града. И да се одреди јавно комунлано предузеће које ће се бавити тим проблемом. Они су дошли до закључка како би то све требало да изгледа, формирали Одлуку и тражили изјашњење ЈП 'Градац'. 'Градац' даје званичну изјаву, цитирам: 'ЈП Градац не поседује било какву опрему потребну за обављање предмете комуналне делатности, тако да нема ни запослене за обављање наведене комуналне делатности'".

Исто тако, што је невероватно страшно, ЈП 'Градац' нема евиденцију и податке за објекте у Граду Чачку намењене за обављање наведене комуналне делатности. Значи, ЈП 'Градац' нема представу где нам постоји кишна канализација у Граду Чачку. Подсетићу, то је предузеће које је наџорни орган за сва друга комунална предузећа у граду и које има најважнију функцију, они немају представу где нам се налази кишна канализација. Ако немају представу нека питају мештане по квартовима, они ће сасвим сигурно да им појасне, као и до сада што су им објашњавали", навела је Марковић.

Она је подсетила 'да уколико се кишна канализација не чисти и не одржава како је то предвиђено Законом, онда долазимо до ситуације да сваки већи пљусак у граду направи потоп, а томе смо сведоци, посебно овог лета када имамо честе кишне дане'.