Народна странка

Народна странка Ваљево: Десет година власт није изградила обећани вртић

Народна странка Ваљево: Десет година власт није изградила обећани вртић

„У Ваљеву ће бити изграђено ново обданиште и тиме ће бити решен један од горућих проблема“.

Ова реченица се изговара од стране владајуће групације у граду буквално сваке године од 2014. до данас. А новог вртића нигде!

Прича је покренута већ сад далеке 2014. године, кад је око 270 деце остало неуписано у предшколске установе. Следеће године је број премашио 300…па 400…450…итд…и на крају смо стигли 2022. године до бројке од готово 600 деце која су остала без права на васпитно – образовни рад у складу са законским основама, једнаким правом и доступности предшколског васпитања и образовања (члан 16. закона о предшколском васп. и образовању).

Полазећи од претпоставке да се обећања лако „лепе“ за гласаче а брзо заборављају, градске власти су прву реченицу из овог текста злоупотребљавали и пред изборе, али и крајем маја сваке године кад се обелодане спискови уписа у предшколске установе, а на видело изађе број деце чији родитељи  нису имали, ту срећу (или чешће – “везу”), да им се дете нађе на списку. Последично, на измаку касног пролећа, незадовољство родитеља оправдано крене да расте, а градске власти гасе тај „пожар“ новим обећањима о новим вртићима, и како ће следеће године за свако дете бити места. Девет година – увек иста прича!

Али, да им покваримо то, донекле тачно убеђење да се обећања јако брзо заборављају, и подсетимо и њих и грађане на хронологију обећања и невидљивих нових вртића.

Све је кренуло од обећања да ће стара ОШ „Милован Глишић“ бити реконструисана и адаптирана у вртић, чим се заврши пресељење у нову, али се од те идеје брзо одустало и школа је остављена зубу времена наредних година да још више пропадне. Успут да поменемо да је пресељење у нову школу трајало дуги низ година. Градска власт је прешла на: „обећање лудом радовање – план б“ …наџиђивање и реконструкција вртића „Бамби“ у насељу „Ослободиоци Ваљева“ 2015. године, чији је идејни пројекат урађен још 2012. године. Чврсто је обећано да ће радови кренути на пролеће наредне године. Наравно, ни од тога није било ништа. У међувремену су се низала бројна обећања, од проширења и реконструкције вртића „Звончић“, па разне комбинације „премести овде – догради онде“, до прављења сасвим новог вртића на падини код Ватрогасног дома (да су се такмичили у предлагању најбесмисленије локације за нови вртић, ова идеја би добила дијамантску награду). Наравно, ништа од наведеног није ни започето. И неизбежно, прављене су разне комбинације, лажи, саопштења, у које су се сами запетљали, нико више није могао да похвата да ли јесу или нису урађени пројекти, колики су планирани трошкови и за које решење, да ли су аплицирали за средства код Швајцарске, Америчке или које већ амбасаде, за шта јесу а за шта нису имали дозволу министарства, од чега се одустало и због чега, а шта је „решено, и радови крећу“. Ако би било ко одвојио два сата времена и прочешљао сва саопштења градских власти у то доба, а у вези вртића, једино што би разумео – да ништа не разуме, јер је то заиста било по оној народној – „да се не зна ко пије а ко плаћа“.

Како год, све до 2022. године, ништа од обећаног, планираног, комбинованог, урађено није. А онда долазимо до ове, 2022. године, и до новог месеца маја када излази списак уписане деце, и гле чуда, готово 600 деце остаје ван списка примљених. И поново се хитро реагује брижним обећањима, и поново је у игри стара ОШ „Милован Глишић“, од које се, да ипак поново подсетимо, давно одустало.

„Радови на реконструкцији и доградњи старе ОШ „Милован Глишић“ почеће за две недеље“.

Ово је изјавио градоначелник Ваљева 16. августа ове године.

Месец и по дана од те изјаве, део ГрО Народне странке је прошетао до старе Шесте школе, да погледа како напредују радови. Мајстора нема, материјала нема, а ни наговештаја да ће се ту нешто радити! Ту је само она стара оронула школа ишарана графитима и неколико дечака који шутирају лопту на испуцалом бетону игралишта.

Градоначелник је приликом саопштења о почетку радова, прецизирао и колико ће тачно коштати реконструкција (234 милиона динара), ко су извођачи радова, и ко је обезбедио финансије. Ако се вратите који месец уназад од тог обраћања градоначелника, на његово претходно обраћање, приметно је да је цифра била посве другачија (173 милиона динара), неки други извођачи и други финансијери. У последњем августовском обраћању, када је најављен почетак радова за две седмице, чврсто је обећано да ће радови у потпуности бити окончани у року од осам месеци…што би било око 1. маја 2023. године. Таман да се попуни неопходним инвентаром до почетка септембра, и проблем уписа деце за ту годину је решен.

Већ сада је јасно да, како радови нису почели најављеног датума, а и још ће, очигледно, каснити (ако ове године уопште и буду започети), та два вртића неће бити спремна за пријем деце наредне године, и ето опет проблема. Следеће године у мају ћемо сазнати да за око 700 деце нема места.

Има једна вест у целој причи која може да радује, а то је да је број неуписане деце из године у годину све већи, што је индикатор да се родитељи, поред свих недаћа у граду и држави у којој живе, ипак све више одлучују на рађање деце. И уместо да то буде подстрек градским властима, да се граде вртићи сваке године, само да што више буде новорођене деце, они се понашају као да намерно сузбијају наталитет.

Овде је згодно место да се додакнемо још једне теме, која је такође везана за децу Ваљева и однос градске власти према њима. Наиме, деца Ваљева која тренирају ватерполо и пливање у ваљевским клубовима, плаћају улазак на базен за сваки тренинг. Обзиром да родитељи ове деце већ плаћају месечну чланарину овим клубовима и финансирају одласке на све спортске манифестације које се одржавају ван Ваљева, и обзиром да деца у пливачким спортовима постижу изузетне резултате, најмање што би град морао да уради је да бар субвенционише улазак ове деце на редовне тренинге.

Како градска власт размишља, види се и по најновијем, другом ребалансу буџета града, где су готово све ставке у буџету повећали, а смањили драстично буџет за две најбитније – функционисање и остваривање предшколског васпитања, и дечију и социјалну заштиту. Толико о томе колико су им битна деца, образовање и будућност уопште. Успут, буџет није смањен само по ова два питања. Пажљивим увидом у други ребаланс буџета, приметно је да је буџет умањен или мизерно повећан баш на оним ставкама које представљају горући проблем града, а супротно, драстично повећан за ставке које можемо назвати терцијалним по приоритету и значају.

Кад смо се већ додирнули буџета града, чисто да поменемо нешто што је промакло многим суграђанима, а то је извештај Панела града Ваљева, тела за праћење и надзор локалног буџетског процеса, који говори о неистинитом, нетачном и неефикасном информисању о управљању парама пореских обавезника за 2021. годину, те сте тако довели и у заблуду грађане Ваљева.

Градски одбор Народне странке Ваљево, овим саопштењем нема за циљ само критиковање градске власти, грађани немају ништа од пуког критиковања, већ нам је циљ да извршимо притисак на локалну власт да испуни макар једно обећање, и то ово, за цео град изузетно битно, да се напокон озбиљно уђе у решавање проблема недостатка предшколских установа, и да се што пре крене са изградњом вртића. Ми бисмо били срећни да нас демантујете, али у пракси, а не неким контра – саопштењем (то и не можете, јер смо изнели чињенице), и изградите вртић до почетка нове сезоне 2023. године.

Народна странка Ваљево