Народна странка

Народна странка Ваљево: СНС стручњак отвара затвараче на брани - да ли је могло доћи до катастрофе?

Народна странка Ваљево: СНС стручњак отвара затвараче на брани - да ли је могло доћи до катастрофе?

Народна странка Ваљево поставља неколико питања на која грађани морају да добију одговор, а односе се на догађај на брани Стубо - Ровни од 10. новембра када је „стручни кадар у жељи да импресионира новог директора предложио нешто нестручно“. Ваљевски одбор тражи да реагују надлежни органи и да се утврди одговорност.
 
Једно од питања које је на конференцији за новинаре поставио председник одбора Народне странке Милош Миливојевић је гласило:
 
„Да ли је тачно да је 10. новембра техничка директорка ЈП Колубара "Стубо-Ровни" Милана Нинковић по занимању технолог са претходним радним искуством технолога у производњи картонских носиљки за јаја, у жељи да импресионира новог директора, предложила да оду на брану како би му демонстрирала испуштање воде преко темељних затварача?" упитао је Миливојевић наглашавајући да њено занимање и претходно радно искуство не помиње са подсмехом и иронијом, него само како би указао на њену некомпетентност  за доношење одлуке какву је донела.
 
„Дошавши на брану, она је тражила да се темељни или централни затварачи подигну 100 одсто. Интервенисао је њен колега инжењер г. Бранковић који ју је упозорио и замолио да то не ради рекавши да се то скоро никад и не ради, те да су до сада вентили отварани максимално од 20 до 25 посто и то у ситуацијама када је потребно да се одржи биолошки минимум река или у неким другим екстремним и ванредним ситуацијама. Међутим, она се оглушила о упозорење свог колеге и наредила пуштање. Након одвртања вентила почело је да куља 15.000 литара воде у секунди, тако да се за трен створио поплавни талас, па је настао хаос и паника. Захваљујући присебности техничког особља није дошло до катастрофе и успели су да некако те вентиле затворе“, рекао је Миливојевић.
 
Он је упитао и то да ли је тачно да је услед стварања тог поплавног таласа оштећен тз. тиролски водозахват у Пакљама. 

„Да ли је тачно де су због тога, на простору Балиновић - Јовања, једно дете узраста пет-шест година једва отргли да га вода не однесе? Наводно су родитељи, или неко ко је био са дететом, о томе обавестили инспекцију и полицију“.

Миливојевић је додао да, ако је све ово тачно и уколико се све ово заиста догодило, чланови ваљевског одбора траже да се утврди одговорност, али и да надлежни провере истинитост овога о чему је причао, а није тешко проверити, јер постоје камере и видео запис,  а и уређаји бележе на брани сваку промену, једино ако "нису нестала кључна два минута".
 
„Ако се установи да се ово о чему сам причао, и што смо ми сазнали из два потпуно различита извора, заиста десило тражићемо одговорност за изазивање опште опасности. Ово је пример лудости и инсистирања на партијском запошљавању које Српска напредна странка и њени партнери годинама спроводе. Ово је пример бахатости и неодговорности и доказ да градом управљају дилетанти. На крају имамо још једно питање, а то је да ли на брани Стубо-Ровни постоји било какав протокол везан за поступање у оваквим и сличним ситуацијама“, закључио је Миливојевић.