Народна странка

Народна странка Ваљево: Одговор в. д. директору ЈП Колубара

Народна странка Ваљево: Одговор в. д. директору ЈП Колубара

У временима сваконевних апсурда не чуди ни парадоксална изјава в.д. директора ЈП Колубара: "Миливојевић изнео непроверене и нетачне информације", јер је сама ова тврдња нетачна.

Градски одбор Народне странке Ваљево, на челу са професором Милошем Миливојевићем, на конференцији за штампу 22. новембра 2022. године, није изнео никакве тврдње које су, како то наводи господин Бељић, изазвале узнемирење и неспокој код грађана Ваљева, и нарушиле углед предузећа на чијем је челу, већ искључиво питања на која је очекивала одговор, и не одговор Народној странци и професору Миливојевићу, већ одговор грађанима Ваљева.
 
Брана Стубо – Ровни је изузетно велики и комплексан систем, који може бити изузетно опасан по град и грађање Ваљева и довести до несагледиве катастрофе, ако се догоди хаварија на брани или се нестручно руководи истом. То није никаква тајна или бајка, већ чињеница за коју се зна, а о којој су се изјаснили сви хидрогеолози у Србији. Самим тим је сасвим нормално да се грађани забрину ако чују да се "нешто догађало" на брани Стубо – Ровни, а о чему нису претходно обавештени. Али, грађани немају могућност да питају надлежне или да држе конференције за штампе, и из тог разлога је то у име грађана урадио Градски одбор Народне странке.
 
И поновићемо, нисмо износили тврдње, већ постављали питања! Јер је из извештаја са сајта РХМЗ, на мерној станици "Седлари" (нивограм реке Јабланице), било потпуно јасно да се јесте нешто догодило, и да приче нису измишљење.
 
Дакле, тражили смо одговоре на наша питања (која нећемо овде понављати), и нисмо их добили. Уместо тога сте нас оптужили да ширимо дезинформације и узнемиравамо грађане. Дужни сте, као руководилац ЈП Колубара, да детаљно одговорите на свако постављено питање. Како то нисте урадили, већ дали неко јако штуро објашњење, и посве нелогично, тада сте Ви ти који уносите немир грађанима, јер нису сазнали ништа и додатно сте их збунили.
 
Што се тиче Ваших претњи да ћете тражити од надлежних органа да предузму одговарајуће мере према нама, такав вид застрашивања нас никада неће уплашити, јер не постоји основ за тако нешто. А и да то урадите, само се може окренути у Вашу штету и против Вас.
 
Међутим, поставићемо још једно питање и захтев. Прво, Ви сте написали у саопштењу да нисте били дужни да обавестите грађане о извесном "испитивању", јер није било претње по безбедност. А не видите контрадикторност у тој реченици! Сам појам – испитивање - означава нешто где не знамо крајњи резултат исхода (зато се и назива –испитивањем, и зато се и врши – испитивање, да би сазнали исход), и шта да је испитивање кренуло "по злу"? У вези с тим, с обзиром на то да се ниво реке Јабланице подигао великом брзином у великој количини, шта би било да су се нека деца играла поред реке, да су ту били риболовци, да је неко у том тренутку од мештана прелазио реку, итд, да ли сте размишљали о томе? Дакле, и због неизвесног испитивања, и због могућности да се низводно неко налазио поред реке, били сте у обавези да претходно обавестите грађане, шта се тачно ради и у које време, и упозорити их да не буду у датом времену у близини реке.
 
Вероватно сте упознати, господине в.д. директоре, да водовод обавезно преко медија обавештава грађане када се и где изводе радови на водоводној мрежи, и које улице неће имати воду у које време, наравно, обавештење дају пре извођења радова. А Ви нисте нашли за сходно да обавестите грађане о много озбиљнијој ствари. Вашу причу да за тим није ни било потребе, можемо разумети на следећи начин – да је Ваша логика била: "ако се већ грађани обавезно обавештавају о нестанку воде, тада нема потребе да их обавештавамо ако ће можда воде бити и вишка, толико вишка да преплави цео град".
 
Друго, таква врста ризичних испитивања се не раде по принципу "хајде да видимо шта ће бити", већ се за таква испитивања озбиљно припрема, предузимају се све могуће мере безбедности, мора да се припреми обимна документација, записници, и да се обезбеди много људи из разних струка(рачунајући и оне из сфере безбедности). А Ви сте то урадили у присуству пар "неких" људи и на невиђено. И захтевамо да грађанима јавно, путем медија, покажете целокупну припремну документацију и записнике пре и након извођења испитивања, да докажете колико људи и из којих струка је било присутно, па чак и снимак са безбедоносних камера у тим тренуцима. Е тек тада можете рачунати на то да грађани неће бити забринути.
 
Али, немојте мислити да ако и објавите документацију и записнике, да ћемо тек тако наивно прихватити исте. Будите сигурни да смо већ обезбедили вештаке којима по закону морате предати целокупну оригиналну документацију, у циљу провере исправности потписа, печата, датума писања, итд. Спремни смо, а и инсистираћемо на томе, на оном чувеном изуму вашег шефа, да сви идемо на полиграфско испитивање.
 
На крају, да поновимо, сви добро знамо о каквом великом и сложеном комплексу се ради, и очекујемо да истим управљају искључиво компетентна лица, дакле хидроинжењери, хидрогеолози, људи специјално обучени за безбедност. Дужни сте, и ви из руководства, на челу са Вама, и радници на самој брани, да јавно покажете своје дипломе и доказе о стручности и искуству у овом послу. Е, тек тада грађани могу мирно спавати.
 
Док све изнад наведено не објасните, не урадите, не покажете, можете одговарати на ово саопштење стотину пута и претити, џаба вам. Грађани вам неће веровати, и оправдано ће бити забринути.
 
И да Вам буде јасно, господине в.д. директоре, немамо никакав страх од Ваших претњи, штавише, једва чекамо да се обратите надлежним органима. И да знате, нећете нас зауставити, имамо ми још далеко незгоднијих питања од већ постављених. Чекамо друго полувреме...

Народна странка Ваљево