Народна странка

Народна странка Ваљево: Власт се игра избора за месне заједнице

Народна странка Ваљево: Власт се игра избора за месне заједнице

Данима пратимо играрије са тзв. изборима за тзв. савете месних заједница, који се спроводе по поступку који можда има оправдања у сеоској средини, где су кандидати углавном познати бирачима, али губи сваки смисао у градским целинама, нарочито тамо где су просторије некадашњих „реона“ годинама закључане или служе другим наменама.

Упозоравали смо на чињеницу да ниједна друга листа, сем оне коју (сасвим случајно, зар не) подржава  скупштинска већина, нема право на пуноправне представнике у бирачким одборима, на сва кашњења у прописаном изборном поступку, на кршења одлуке по којој се избори спроводе. Изборна комисија је најзад, у најбољој намери, починила још један прекршај: дала је могућност проглашеним кандидатима да одреде по једног посматрача на бирачком месту у месној заједници. Овај потез, међутим, био би дочекан са више похвала да је стигао пре истека рока за предају листа кандидата. Уосталом, посматрач нема право да учествује у раду бирачког одбора и то је кључна разлика у овлашћењима и утицају на изборни поступак.

За разлику од избора пре четири године и оних који су одржани у јуну 2021. Српска напредна странка више не сме да крије коме плаћа чланарину бар 95% кандидата за савете месних заједница. На поменутим изборима победа је проглашавана тек на крају представе, када су једнопартијски бирачки одбори доставили једнопартијске записнике једнопартијским изборним комисијама.

И ове године избори су остали испод радара локалних медија. Српска напредна странка није смела да помене, посебно у граду, фантомске савете месних заједница који се, ваљда као у Брђанима, састају иза закључаног улаза и полупаних прозора зграде у Кнез-Милошевој улици. Активисти СНС ишли су од врата до врата у неким деловима града, овога пута без спискова људи код којих не треба улазити, па је било и комичних ситуација. Млади  гости из једног места између Осечине и Лознице, нису, на пример, умели Ваљевцима да објасне ко је крив што су просторије градских месних заједница у овако срамотном стању!
Неки савети се, као у МЗ „Нада Пурић“, флајерима у боји хвале оним што су „чинили“ у протеклом периоду, али не у својој месној заједници него у читавом граду. У жељи да проверимо шта су у последњих годину дана радили савети изабрани 2018. године (резултат тих избора био је СНС-164, СПС-4) писмено смо затражили копије записника са седница савета у Градцу, Насељу ослободилаца Ваљева, у Брђанима и поменутој МЗ „Нада Пурић“. Дописе су упутили становници тих месних заједница, позивајући се на одредбе о јавности рада органа месне заједнице које у члану 11 садржи „Одлука о месним заједницама на територији града Ваљева“. Један од тих дописа још увек краси забрављена врата зграде МЗ Градац, остали су предати Одељењу за општу управу Градске управе.

Одговора, очекивано, није било. Када би се Српска напредна странка држала својих обећања бар ови набројани савети месних заједница били би већ давно распуштени. Говоримо поново о Одлуци коју је у априлу прошле године усвојила иста скупштинска већина која данас поставља изборне комисије и бирачке одборе за нове лажне изборе. Члан 64 ове Одлуке даје могућност Скупштини да на предлог Градског већа распусти савет месне заједнице који не заседа дуже од три месеца. Набројани савети нерадника, а вероватно ни остали, нису се састајали много дуже од овог рока.
На све недостатке Одлуке у вези са изборима скупштинска већина је била и писмено упозорена током јавне расправе. Последице њихове бахатости имамо пред собом.

Питали смо се шта нам то нуде нови кандидати СНС за чланове савета месних заједница који ће бити изабрани у недељу. Постоји ли неки програм који, за почетак, нуди бар решења за рад просторија месних заједница које годинама представљају ругло Ваљева? Да ли је неко видео такав програм или чуо да се говори о томе?

Градске месне заједнице су табу-тема за ваљевски СНС који годинама не успева да одржи ни изборе за свој градски одбор. У неколико наврата смо навели један од могућих разлога за избегавање ове теме; то је, чини нам се, податак да су странке опозиције (у коју ми не рачунамо СПС) убедљиво поразиле напредњаке на бирачким местима која покривају уже подручје града. Отуда вероватно и њихово једино обећање пред 6. новембар: „Радићемо још јаче и још више заједно са вама!“

Што им уопште неће бити тешко: тешко је једино радити мање и слабије него у протекле четири године у Ваљеву…

На крају, каква је наша заједничка порука грађанима Ваљева, бар онима до којих је стигла вест да се неки избори одржавају у недељу од 8 ујутру до 6 увече.

Драги суграђани, имате потпуно одрешене руке: имате пуно право да на ове и овакве изборе не изађете, пре свега зато што у начину на који се они спроводе нема ни трага од уставног начела о општем и једнаком бирачком праву.

Ваше право је и да изађете и дате глас кандидатима за које мислите да су прави. Ваше право, такође, јесте и да узмете листић и на њему бројчано  или описно дате своју оцену досадашњег рада СНС и да такав листић убаците у кутију. Чули смо и најаве да ће оцена бити „кец преко целог листа“.

Наши посматрачи у недељу ће на узорку од 11 бирачких места пратити рад бирачких одбора СНС. Још једном наглашавам, они немају право на бројање листића и учешће у раду бирачких одбора, али имају право да  извештавају јавност о свакој уоченој неправилности, посебно о могућим покушајима да се неважећи гласачки листићи не појаве у записницима. Посматрачи у изборној комисији биће ту и да помогну грађанима који због обједињавања више бирачких места нису сигурни ни где треба да дођу на гласање.

И последње питање: коме су заиста потребне овакве месне заједнице и овакви избори?
 

Народна странка Ваљево