Народна странка

Народна странка Ваљево: Градом владају пријатељи, кумови и увозни кадрови

Народна странка Ваљево: Градом владају пријатељи, кумови и увозни кадрови

У Ваљеву су на делу непотизам, кронизам, фаворизовање истомишљеника, увоз кадрова као да их у Ваљеву нема. На кључна места долази фамилија, пријатељи, страначке колеге без обзира на њихову стручност, знање и искуство, наводи се у саопштењу Градског одбра Народне странке у Ваљеву.

Народна странка не спори да је Србија земља у којој од вајкада постоје родбинско–кумовске–пријатељске везе када је у питању запошљавање или корист, а у модерно, вишепартијско, демократско доба, том списку се придружују и страначке везе. Народна странка сматра да је то, нажалост, толико ухватило маха и толико дуго траје, да је искорењивање тога као да желите да искорените арматуре из неке десетоспратнице.

"Причати већ миллион пута испричану причу, о квалитеним, способним, образованим, вредним људима који седе код куће и потпаљују ватру са својим дипломама јер не могу да нађу посао од силних рођака, пријатеља, кумова... и врапци на грани су то научили напамет. Појединац је потпуно немоћан пред таквим збивањима у окружењу. Хуманистичка визија друштва се одавно потпуно изгубила", пише у саопштењу Народне странке.

Даље се наводи пример Ваљева, које није поштеђено тога, само ко неће да види или је натеран да жмури, неће видети шта се то догађа у Ваљеву.

"Довољно је погледати градску администрацију која броји и до неколико пута више запослених од потребног, расписивање огласа и тендера у новинама је реда ради или их уопште нема. Заиста више није битно колико је неко способан, радан, колико има знања, битно је само удомити своје људе, макар били и неспособни да сами себи чарапе обуку. Државне, јавне установе се третирају као да садашња власт има породично наслеђе над њима. А народ ће се и даље питати зашто поскупљују режије, јавне установе пропадају, а раст потрошачке корпе може да се узме за нову јединицу брзине уместо брзине светлости", пише у саопштењу.

Народна странка пита зар Ваљево у локалној самоуправи заиста нема способних архитеката (има их пет, иначе), па морамо да увозимо из Лазаревца градског урбанисту? Да ли наших пет архитеката заиста не зна да ради свој посао или нису политички подобни, или нису ничији кумови, пријатељи, рођаци? Ко уопште може да поверује у причу да нису били заинтересовани за то место?

Народна страка скреће пажњу на још један пример кронизма који, како наводе, нису аброви него озбиљне етичке ствари. "Зашто је смењена секретарица градоначелника која је на том месту дочекала и испратила многе градоначелнике, јер јој је то загарантовано радно место? Да би уместо ње, гле чудом, сасвим случајно, новопостављена секретарица била најбоља пријатељица градоначелникове жене.

"Ако мислите да је и то случајност, шта да радимо са кумом градоначелника Шапца који је чак из Мачве дошао да води Градску управу? Опет није било заинтересованих или способних, па зар су Ваљевци толико незаинтересовани и неспособни? Или су поново били кумови погрешним људима на погрешном месту? Заменик градоначелника, знате ли ко је? Наравно да не, јер му је радна биографија за три речи дужа од градоначелникове. Али је добро познато који то познати бизнисмен и човек који вуче многе конце у граду стоји иза њега. Све случајност до случајности", наводи се у саопштењу.

Народна странка пита и да ли је Ваљево толико мало, а Уб толико велики, да се састанак премијерке Србије, председника ИО СНС-а и градоначелника Ваљева одржава на Убу? Шта уопште градоначелник Ваљева има са Убом, иде у пријатељске посете? Или по још једну туру наредби – како да самостално води град! И поново сасвим случајно код "нечијег" кума.

"Ако бисмо кренули даље да отпетљавамо то клупко непотизма и кронизма у Ваљеву, кренувши по вертикали од врха ка дну, видели бисмо смо једну толико упетљану кумовску структуру, да би се и сами запетљали ко је ту коме шта. Законоправило Светог Саве (Номоканон) које у једном свом делу говори и о овој теми, и које је строго и успешно било примењивано у средњовековној Српској држави, изгледа да је од стране данашњих властодржаца схваћено буквално, па је реч ближњи схваћена као – моја фамилија, моји пријатељи".