Народна странка

Станко Пужић (Панчево): Доста је било политиканства, време је за заједничку борбу

Станко Пужић (Панчево): Доста је било политиканства, време је за заједничку борбу

преузето са портала K-013

Народна странка Панчево је једна од организација која последњих година делује у нашем граду. Подношењем разних иницијатива, разговора са грађанима, али и нуђењем решења за проблеме, са којима се сусрећемо сви. Ближи се крај мандата тренутке локалне власти, те смо у госте позвали председника Градског одбора ове странке,  Станка Пужића. Говорили смо о стању у Србији, младима, али и о предстојећим локалним изборима.

Ове године навршава се 11 година како је Српска напредна странка на власти? Како бисте оценили овај период?

Лепо сте то приметили. Више од деценију Србија је у мраку, сваке могуће врсте. Немамо слободу говора, немамо слободне медије, људи пре свега нису слободни. Имамо константно сервирање обмана од стране представника власти. Грађани не могу да се запосле, све је више људи који су на рубу егзистенције. Младих је све мање, сви су побегли из ове земље. Тешко ми је да то гледам.

Да ли видите решење неког од ових проблема?

Наравно. Ми немамо више тај луксуз да се делимо. Морамо да се окупимо и да кажемо – доста је! Уништили су нам земљу, поделили су нас на подобне и неподобне, отимају од грађана и новац и имовину. Тога није било ни за време окупације. Морамо да се окупимо, да скупимо храброст и да их прво сменимо, а затим и процесуирамо.

Мислите да је то могуће?

Могуће је. Ове године је једна тужна годишњица. Двадесет година од убиства Зорана Ђинђића, а ми смо у десет пут горем полажају него што смо били 2000. године. Морамо да их сменимо, а затим да ослободимо полицију и судство, да ураде свој посао како ваља и онда заиста верујем да ће правда бити задовољена.

Поменули сте да млади одлазе из земље. Има ли начина да их вратимо или да бар оне који су још ту задржимо?

Има. Пре свега морамо да им понудимо нормалан живот. То пре свега подразумева отварање радих места и запошљавање по квалитету и заслузи, а не преко везе. Побољшавањем животног стандарда, на ниво за почетак Румуније или Мађарске, а онда и других развијених земаља Европе.

Имате ли план за тако нешто?

Наравно, и ускоро ћемо га презенотвати јавности.

У нашем граду је такође пуно проблема. Како оцењујете тренутно стање?

Најблаже речено стање је јако тужно. Од водећег града по питању страних инвестиција, град који је младима пружао шансу да се школују у иностранству и зати, запосле, град који се развијао и био на путу да опет постане индустријско-пословни центар ове земље, дошли смо до тога да су нам улице запуштене, да су људи у страху и да немају представу о томе ни ко им води град, ни ко одлучује о њиховој судбини,

Који су конкретни проблеми?

Рекао сам управо. Направите анкету, 90 одсто грађана не зна има градоначелника, а о осталим стварима и да не причамо. Па, ми смо град који први пут у својој историји нема члана Градског већа који се бави здравством. О чему да прчамо даље, када један од најбитинијх ресора није покривен. Имамо градску менаџерку, која не зна ни шта је њена функција уопште, сем што се понекад слика испред неке грађевине, мада и то грађани не знају, зато што су окупирали локалне медије, па их нико више и не прати.

Мислите да је и то један од проблема?

Свакако. Па где грађани Панчева данас могу да се информишу? Мало на интерненту и евентуално у локалним новинама. Остало, буквално да не постоји, а били смо некада град који је први имао слободне медије у држави.

Има ли решења?

Има. Доста је било политиканства, време је заједичку борбу. Пред нама су локални избори и Народна странка Панчево се озбиљно припрема за њих. Не у циљу освајања власти, већ да бисмо ослободили наш град. Желимо да окупимо све политикчке странке, невладине организације, појединце, стручњаке да нам се прикључе у борби. Разговараћемо са свима и позивам све оне којима је доста оваквог стања у граду да на се придруже. Немамо више ни времена, а ни могућности да ризикујемо. На једној страни треба да будемо ми, а на другој они. Искрено верујем да је једна таква локална прича могућа и сву енергију ћемо уложити да се она оставари.

Ми или они?

Тако је. Сви ми којима је Панчево у срцу и који не желе да рушењем и шибицарењем зараде, већ желимо да ослободимо овај град, да га опоравимо и да оставимо младим нараштајима који долазе град у којем ће живети, радити и са поносом рећи да су Панчевци.