Народна странка

Народна странка Раковица: „Митеко“ остао без дозволе, чистији ваздух у општини

Народна странка Раковица: „Митеко“ остао без дозволе, чистији ваздух у општини

Привредно друштво "Митеко-Кнежевац" д.о.о. остало је без дозволе за складиштење неопасног и опасног материјала у својим погонима у Кнежевцу. Како се у обавештењу које је објавило Министарство за заштиту животне средине, рударства и просторног планирања наводи, овом привредном друштву изречена је и мера забрана обављања делатности на пословима складиштења неопасних и опасних материјала, као и обавезујућа мера заштите животне средине, здравља људи и материјалних добара по престанку рада и обављања активности управљања отпадом на поменутој локацији.

Министарство је у образложењу о донетом решењу навело да је ово привредно друштво учинило више повреда прописа и закона о управљању неопасним и опасним отпадом, као и да је инспекција на лицу места утврдила да је привредно друштво складиштило неколико пута веће количине опасног отпада од оних прописаних дозволама. Надзором републичке инспекције установљен је и низ неправилности у поступању са опасним материјама, пре свега трафо и трансформаторским уљима за које "Митеко" није имао потребне дозволе, а своја неусловна постројења издавао је даље трећим лицима која су такође опасним отпадом руковала без потребних дозвола.

Решење о одузимању дозволе је коначно, али Митеко може покренути управни спор пред Управним судом, због чега ће Народна странка пажљиво пратити развој догађаја у овом случају и алармирати јавност уколико интереси грађана Раковице поново буду угрожени.

Након изрицања мера забране рада и мера које ће делимично санирати насталу штету, јавност Раковице са правом очекује да против одговорних лица буде покренута и истрага.

Нажалост, проблем велике загађености ваздуха у Раковици овим актима Министарства само је делимично решен. У Раковици и даље ради фирма "Јунириск", иако је незванично најављено њено пресељење и две асфалтне базе којима је годинама у назад продужавана употребна дозвола која се издаје по закону на само три године, чиме се озбиљно нарушава заштита животне средине, здравље људи и природних и материјалних добара.

Народна странка Раковице наставиће да се активно залаже за потпуно затварање свих погона којима није место у густо насељеним градским подручјима, за потпуно гашење фирми које своје незаконите и по живот опасне делатности несметано обављају у држави која не брине о здрављу и животима својих грађана.

ОО Народне странке Раковица