Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Задруга Каменово - од земљорадничке задруге до прихватилишта за псе и мачке

Народна странка Петровац на Млави: Задруга Каменово - од земљорадничке задруге до прихватилишта за псе и мачке

Таман када смо помислили да су злоупотребе и манипулације наше локалне власти достигле технолошки врхунац, њена неограничена безобзирност нас поново непријатно изненади. У незаситој похлепи припадника локалне власти према буџетским средствима наше општине више се не бирају средства.

Један од новијих начина алокације буџетских финансијских средстава је проширење делатности фирме. Тако на пример, Земљорадничка задруга Каменово (за коју искрено нисмо ни знали да постоји) је одлучила да своју основну делатности - гајење јабучастог и коштичавог воћа, прошири пословима - помоћне делатности у узгоју животиња (шифра 0162). На челу Земљорадничке задруге Каменово се иначе налази један од најпознатијих пољопривредних произвођача из Каменова. Неко је сабрао годишње издатке за услуге хватања паса луталица и схватио како би неки локални субјект био у могућности да изрази много већу "захвалност" него што су то чиниле фирме са седиштем ван подручја наше општине. Тако је под шифром 0162 покушано да се практично од ничега створи локална фирма која може да се бави пружањем услуга хватања паса луталица. Такође је организациона структура Земљорадничке задруге Каменово проширена новим територијалним огранком - Прихватилиште за псе и мачке луталице у Великом Лаолу. Јединствен случај делатности једне земљорадничке задруге.

Међутим, неспособност и алавост су поново створиле проблеме. Шта је прихватилиште за напуштене животиње законски је одређено Правилником о условима које морају да испуњавају прихватилишта и пансиони за животиње. Сувишно је рећи да се тзв. прихватилиште у Великом Лаолу никако не уклапа у оно што овај Правилник прописује. Шифра 0162 обухвата помоћне делатности у комерцијалном сточарству где се нигде не помињу пси или мачке. Чак се експлицитно наводи да ова шифра делатности не обухвата чување и негу кућних љубимаца. Такође се поставља питање стручне оспособљености запослених задругара на пословима хватања паса луталица, као и опремљености адекватним техничким средствима.

Како се набављају храна и друге намирнице за животиње у тзв. прихватилишту? Како се обезбеђују потребне ветеринарске услуге за животиње у тзв. прихватилишту? Фирме које се озбиљно и професионално баве делатношћу зоохигијене на основу одговарајуће Одлуке локалних органа власти, овакве потребе регулишу искључиво механизмом јавних набавки.

Од када су задругари из Каменова почели стручно да се баве пословима зоохигијене, објављене су две јавне набавке за наведене услуге. Једна вредности 6.294.000 динара и друга вредности 14.100.000 динара. На обе је понуду доставила, а самим тим и добила послове, само једна фирма. Занимљиво је да се у претходном периоду на јавне позиве за ове услуге одазивало више специјализованих фирми са подручја читаве Србије. Још је занимљивија чињеница да се процењене вредности две наведене јавне набавке и одговарајуће понуђене цене наших задругара разликују за мање од 1 одсто.

Такође би желели да видимо чиме су доказани технички и стручни капацитети понуђача, који су обавезни критеријуми за избор привредног субјекта коме ће бити додељен предмет јавне набавке. Нарочито због тога што нико од нас није видео ниједног задругара како хвата псе луталице, што потврђује и број слободних паса у нашем граду. Такође би желели да знамо какав програм хумане контроле и смањења популације напуштених паса има Земљорадничка задруга Каменово. Сумњу у намеру опште користи изазива и податак да је јавни позив прве од горе наведених јавних набавки за услуге хватања паса луталица објављен 07.09.2022. а да је огранак прихватилишта за псе и мачке луталице, Земљорадничке задруге Каменово регистрован 09.09.2022. Занима нас и стручно мишљење чланова локалног друштва за заштиту животиња у погледу испуњености прописаних услова нечег што се зове прихватилиште за псе и мачке луталице, као и способности једне земљорадничке задруге да стручно обавља послове зоохигијене.

Било би лепо да сазнамо колико је паса луталица ухваћено и на који начин збринуто за потрошених више од 174.000 евра. Имајући у виду да је један од стратешких праваца развоја наше општине пољопривредна производња, поставља се питање зашто би један тако успешан пољопривредни субјект променио своју основну делатност. Вероватно зато што сада може да се бави и поткивањем. Ко би га знао...

Народна странка Петровац на Млави