Народна странка

Народна странка Параћин: Одговорност за своју неспособност СНС власт у Параћину пребацује на раднике - више од 50 радника јавних предузећа остаје без посла

Народна странка Параћин: Одговорност за своју неспособност СНС власт у Параћину пребацује на раднике - више од 50 радника јавних предузећа остаје без посла

На данашњој седници Скупштине општине Параћин одборничка СНС већина је изгласала скандалозну одлуку о покретању процеса припајања ЈКП Параћин и ЈП „Водовод“ Параћин јавном предузећу „Дирекција за изградњу општине Параћин“, а као разлог се наводи рационализација. При том, оваква одлука не садржи мишљење ниједног стручњака из области економије, већ је то закључак општинског Већа.

Кључно питање је зашто се то дешава? Наиме, пошто су на чела параћинских јавних предузећа поставили нестручне директоре, који не испуњавају ни законске услове за вршење тих функција, те се због тога већ трећу годину налазе у в.д. статусу, ова предузећа више нису у стању ни да обављају своје основне делатности, због којих су и основана (цело лето је горела депонија, прљав град, пуни контејнери, улице које се месецима асфалтирају...). Такође, ова јавна предузећа су и потпуно финансијски упропашћена, па се њихови дугови и губици мере десетинама милиона, а врло често нису у стању ни да радницима на време исплате плате. Интересантно је што су до скоро ово биле врло успешне фирме, које су пословале редовно пословале са добитком и према оценама Релофа проглашаване за најуспешнија јавна предузећа у Србији.

Пошто овакав јавашлук није могло да покрије подизање цена услуга, које су на најнижем могућем нивоу, неспособна СНС власт у Параћину покушава да ту своју неспособност прикрије спајањем свих јавних предузећа у једно, чиме се ствара могућност отпуштања радника, као да су радници криви што се овим предузећима управљало како не треба. Дакле, радници су ти који ће бити одговорни за неспособност нестручних директора и неспособне власти. Додатна отежавајућа околност је чињеница да ови људи не могу да рачунају ни на помоћ својих синдиката, чији су председници инструисани од стране председника општине да „не таласају“.

Народна странка Параћин ће, као и увек, стати уз своје суграђане и пружити им сваку неопходну врсту помоћи. Поготово што се ту ради о људима који су раде у овим предузећима 10, 15, па и 20 година. Борба тек предстоји!

Народна странка Параћин