Народна странка

Народна странка Ниш: Загађење ваздуха све веће, власт не реагује

Народна странка Ниш: Загађење ваздуха све веће, власт не реагује

Нишку власт поново је изненадило драматично повећање загађења ваздуха које са зимом долази као и снег. Перманентно загађење чини саобраћај. И поред тога што се ради о озбиљном загађењу, оно не даје превелике вредности. Али када му се дода сезонско (зимско) загађење, које се заснива на грејању, стопа загађења постаје неприхватљива. Једино решење јесте прелазак са мазута, односно угља на гас.

Народна странка предлаже следеће:

1. ЈКП Градска Топлана је све велике котларнице пребацила на гас, а сада прелази на пребацивање оних мањих. Ово је посао који се мора завршити до почетка наредне грејне сезоне.

2. Велики број локалних топлана по установама још увек користи мазут или угаљ. Град им мора помоћи да што пре пређу на гас. (Медицински факултет, Хигијенски завод, Универзитет…)

3. Сачинити катастар загађивача на основу кога ћемо имати прецизне локације и интензитет свих загађивача.

4. Повећати и број мерних места квалитета ваздуха, како би резултати били репрезентативнији.

5. Велики број грађана је због скупог грејања преко ЈКП Топлана прешао на друге изворе енергије који загађују животну средину. Неопходно је смањити, а не поново повећавати цену грејања, како би се грађани вратили или почели да користе грејање преко ЈКП Топлане.

6. Размотрити а потом и отпочети са програмом субвенционисања домаћинстава на територији града Ниша за грејање на пелет или путем топлотних пумпи вода/вода или земља/вода, као и осталих видова грејања која не угрожавају животну средину или то чине у знатно мањем степену.

7. Што пре и озбиљно приступити организацији округлог стола на коме ће струка дати своје предлоге за дугорочно решење загађења у нашем граду.

Власт, нажалост, наставља са лошом праксом и уважавањем мишљења једино политички подобних кадрова који пречесто немају никаквих стручних квалитета који би омогућили овом граду излазак из перманентне кризе у којој се налази.

Овај предлог Народне странке је стога битно схватити пре свега као покушај помоћи нашем граду и грађанима, а не као пуку критику власти.

Надамо се да ће за предлоге које смо изнели, они који су тренутно одговорни за овакво стање, имати и више слуха и разумевања, као и да ће медији омогућити широј јавности да стекне увид у њих.

Повереништво Народне странке Ниш