Народна странка

Народна странка Крагујевац: Врхунска бахатост градске власти

Народна странка Крагујевац: Врхунска бахатост градске власти

Град Крагујевац је донео одлуку да се определе средства за санацију димњака у оквиру Кнежевог арсенала, јер је небезбедан.

Ако је стање димњака такво онда је небезбедан простор све око димњака и то целом његовом висином и то у радијусу који захвата цео плато, а не неколико метара око њега, тако да се и цео плато мора прогласити за небезбедну зону, а не само пар метара од димњака.

У радионицама око димњака (које су доступне посетиоцима фестивала) са урушених кровова виси стакло, метал и делови греда и све је склоно паду и доступно посетиоцима јер је све разваљено и годинама се урушава од временских непогода и вибрација које производе звучници у тој мери да се делови прозора и крова који су урушени додатно урушавају.

У таквим условима ниједан град на свету не организује фестивал јер организатор посетиоце доводи у опасност. То је пре свега питање безбедности посетилаца о којој градоначелник и већник за културу не показују ни трунку одговорности, иако су једини одговорни јер ништа не предузимају за безбедност посетилаца годинама.

Наравно да подржавамо организацију концерата као културни бренд Крагујевца, али све треба да има своју меру.

Град са организацијом фестивала у Арсеналу угрожава безбедност посетилаца, малтретира грађане са буком и приказује туристима индустријско наслеђе као руине и тако брукају сами себе и наш град Крагујевац.

Гости који посећују фестивал, а долазе ван Крагујевца, обиђу Арсенал и дању и та слика је срамотна, јер показује да је град неспособан да поправи макар улазна врата и прозоре радионица, како би макар споља изгледало бар минимум пристојно, а и како нико не би улазио у те објекте који су небезбедни.

Годинама се издаје простор за фестивал и то удружењу из Београда, а да се ни динар не враћа за обнову Арсенала.

Ако је градоначелник јавно објавио да улаже у обнову димњака, јер је димњак опасан по безбедност, онда на таквом месту нема организације концерата и онај ко га организује одговара кривично, јер угрожава животе посетилаца.

Стакло које виси са кровова радионица и метал и ексери могу нанети већу штету јер су доступни посетиоцима. Врата од радионица на тргу су урасла у коров и срамота је да се унутра може ући, али и да неко види како поступамо са наслеђем.

Већник за културу треба да поднесе оставку, јер је Војно-технички завод под заштитом, а он је задужен и за област заштите и ништа не чини да се Арсенал макар делом привремено среди, већ дозвољава да се тамо концерти дешавају из године у годину и да неко од тога приходује, без условљених обавезе да граду од сваког фестивала одвоји неки део за опоравак објеката који су у власништву града.

Количина новца које је град определио за фестивале би само за једну годину паузе била довољна да се бар врата и прозори ставе у функцију али им наравно није стало до тога јер да јесте то су могли до сада да ураде и тако заштите посетиоце.

Врхунска неорганизација и бахатост. У питању је срамно представљање града, угрожавање посетилаца и апсолутно недомаћинско пословање.

 

Градски одбор Народне странке Крагујевац