Народна странка

Ивана Парлић: Јавно-приватно партнерство у Ужицу је очигледна пљачка градског буџета

Ивана Парлић: Јавно-приватно партнерство у Ужицу је очигледна пљачка градског буџета

Народна посланица и председница градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић је поводом усвајања одлуке скупштине Града Ужица о јавно-приватном партнерству за постављање јавне расвете позвала градоначелницу и чланове Градског већа да повуку ту штетну одлуку и да обуставе њену реализацију.

„Ова одлука већине у градској скупштини је део организованог криминала који се спроводи широм Србије. Организованог криминала нема без сарадње с државом, а локална самоуправа као део државне власти доноси одлуке и спроводи радње на штету грађана. Реч је о пљачки грађана преко локалног буџета“, навела је Ивана Парлић.

Ивана Парлић рекла је да би градска власт у Ужицу одлуку о ЛЕД расвети требало да повуче у року од месец дана.

„Ако не буду реаговали на молбе и апеле одборника опозиције у Скупштини града, ми ћемо покренути кривични поступак против лица за која сматрамо да дају свој допринос реализацији овом коруптивном пројекту. То су пре свега председник скупштине града Бранислав Митровић, заменик градоначелнице Драгољуб Стојадиновић, Срђан Недељковић, Миодраг Петковић и остали. Кривичну пријаву поднећемо против свих чланова Градског већ јер они озбиљно нарушавају интерес грађана Ужица. Надам се да до тога неће доћи и да ће узети у разматрање и ове детаље које можда нису знали“, истакла је Парлић.

Ивана Парлић је објаснила да се у педесетак градова и општина у Србији увођење ЛЕД сијалица у јавној расвети одвија по једној разрађеној шеми.

„Прво градско веће предложи одлуку о оснивању јавно-приватног партнерства, онда на скупштини града, као у Ужицу, ту одлуку не брани Градско веће него је  брани консултант, и то у свим градовима ради исти консултант и он се зове Зоран Стипановић. Он већ неколико година у свим градовима на исти начин представља јавно-приватно партнерство које има за циљ успостављање ЛЕД расвете. Након што се одлука усвоји, организује се тендер и бирају се компаније које ће реализовати тај пројекат. Али градови имају обавезу према том партнеру и када се оствари уштеда и први нижи рачун за струју који стигне том граду ништа не значи, јер град мора 80 посто од пројектоване уштеде да уплати компанији која је приватни партнер у јавно-приватном партнерству, и тако 15 година“, навела је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је додала да постоји основана сумња да Стипановић притиска одборнике у градској скупштини и доводи грађане и одборнике у заблуду.

„Стипановић је на седници Скупштине Ужица рекао да увођење ЛЕД расвете није питање воље одборника, него да то морају да прихвате, јер их на то обавезује закон. То, наравно, није истина, јер се у закону наводи да је то могуће само када град не може да реализује неку комуналну делатност, а Ужице већ 112 година реализује комуналну делатност јавне расвете“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је додала да је Ужице ангажовало Стипановића „због експертизе“, док Стипановићева биографија показује да је он радио у аутоелектричарској радњи, кладионици и угоститељским објектима, као и да је водио компанију која је пропала, а једино што успешно ради је „увођење локалних самоуправа у дужничко ропство“.

Потпредседник Градског одбора Народне странке Мишко Делић рекао је да се поставља питање да ли је после десетогодишње власти у граду постојала намера да се стање јавне расвете доведе у тренутно стање и самим тим се отвори прича о томе да би могао да се искористи члан Закона о комуналним делатностима који каже да уколико град не може да обави неку своју комуналну делатност, може да уђе у јавно-приватно партнерство.

„Оно што би требало потенцирати у овој теми је изгубљена добит за град. Сва уштеда која се оствари након увођења ЛЕД сијалица ће се прелити приватном партнеру што је на нивоу око 500.000 евра годишње, на 15 година значи 7,5 милиона евра је отприлике изгубљена добит града у целом овом пројекту. Да не причам да град има негативна искуства са јавним приватним партнером као што је било учешће града у Ужице гасу. Мислим да је ово тема око које треба сви да се састанемо да покушамо да убедимо градско руководство да ову ствар не уради ад хок, као што је урађено у 40 градова у Србији, закључио је Делић.