Народна странка

Народна странка Београд: Опасне материје железницом пролазе и кроз центар Београда

Народна странка Београд: Опасне материје железницом пролазе и кроз центар Београда

Одбор за саобраћај Народне странке Београд истиче да опасне материје, чијим изливањем би сигурно дошло до угрожавања људских живота и огромне материјалне штете, железницом пролазе и кроз центар Београда.

У недељу 25. децембра, дошло је до цурења амонијака на једним колима цистерне-воза код Пирота, услед чега је дошло до тровања више десетина људи, неких и са смртним исходом.

И док цела Србија прича о железничкој незгоди која је била узрок овог еко-акцидента и док се последице још санирају, а штета по здравље људи и еко систем је непоправљива, Градски одбор Народне странке Београд још једном скреће пажњу јавности да се опасне материје превозе и центром Београда!

Возови који превозе сумпорну киселину од Шапца до Димитровграда, као и опасне материје, запаљиве материје, азот и нафтне деривате из рафинерије и азотаре из Панчева, пролази кроз тунел испод Вуковог споменика у центру Београда, сваког дана од поноћи до 4 часа ујутру.

Ово су све опасне материје које пролазе кроз центар Београда. Надлежна инспекција и Управа за вандредне ситуације су непобитно утврдиле да би изливање ових материја сигурно довелo до угрожавања људских живота и огромне материјалне штете.

Надлежни министар нас је обавестио да се несреће дешавају! Београђани не могу ни да замисле да уколико би неки од вагона који пролазе испод Београда, испао из шина а киселина се излила у градском подручју, то би била катастрофа за главни град. Зато је неопходно да надлежни коначно том питању посвете пуну пажњу и предузму неопходне мере.

Тражимо од надлежних као и од градоначелника Београда да провере путање којима се крећу опасне материје кроз град, да се испита да ли испуњавају све стандарде превоза опасних материја, као и законске процедуре и да пруже додатни напор да се железничке несреће не дешавају, посебно не са превозом опасних материја!

 

Одбор за саобраћај Народне странке Београд