Народна странка

Крста Станковић Њењуловић за Данас: Неготин је за власти у Београду заборављена руска губернија

Крста Станковић Њењуловић за Данас: Неготин је за власти у Београду заборављена руска губернија

преузето са портала Данас.рс

„Билборди у Неготину су већ облепљени Вучићевим ликом, а не листом кандидата напредњака за локалне изборе, или њиховим кандидатом за председника општине. Њихови активисти малтретирају грађане тражећи им сигуран глас, а руководиоци по предузећима не презају ни од тога да претњама приморавају, пре свега, раднике на одређено да својим потписом дају такозвани сигуран глас напредњачкој листи. То је данас слика Неготина, месец дана пред локалне изборе“, каже за Данас Крста Станковић Њењуловић, председник општинског одбора и први на листи Народне странке у овој општини.

Он каже да су Неготинци веома огорчени и да су му се многи жалили на притиске напредњака, али да су многи пристали на свој сигуран глас, јер малтене нема породице која нема бар једног радника запосленог на одређено време.

Какву предизборну кампању очекујете и да ли ћете и ви ићи на сигуран глас?

- Народна странка под сигурним гласом подразумева разговор са пријатељима, познаницима и родбином у циљу њиховог упознавања са нашим програмом, циљевима и намерама које желимо да спроведемо, уколико дођемо на власт. Потрудићемо се да у наредних месец дана што више будемо у контакту са народом, а пропагандни материјал у виду флајера поделићемо већини доступних грађана како би иоле били упознати са чињеницом да имају и другу алтернативу.

Учешће Народне странке на изборима у Неготину представљено је као показна вежба. Колико тим гестом ваша странка ризикује,да  ако не пређе цензус, још већу осуду опозиције због кршења одлуке о бојкоту?

- Изласком на ове изборе начинили смо прави потез, јер само тако можемо видети чему је све актуелна власт склона како би онемогућила опозицију да изађе на изборе. Ми смо приликом прикупљања потписа наилазили на низ ситуација, попут нестанка струје у местима где смо скупљали потписе, претње грађанима који су нам дали потпис, пошто су књиге са потписима сваке вечери провераване од стране актуелног председника и заменика председника општине, након чега су уследили телефонски позиви и претње радним местом. Од неких је чак затражено да се изјавом повуче потпис итд. На десетине је таквих случајева било. А што се тиче цензуса то се не доводи у питање. Ми имамо велику подршку у граду, а наш резултат ће зависити од тога да ли ће код грађана преовладати страх, или ће се осмелити и свој глас дати према савести.

Очекујете ли да ће  вашу листу подржати, осим грађана који су против актуелне власти, и продемократска опозиција у Неготину?

 - Да, очекујем. Иако добар део странака опозиције бојкотује изборе мислим да ће њихови симпатизери, ипак, изаћи на изборе и гласати за нас.

Да ли ћете успети да обезбедите довољно контролора за надзирање избора?

– Ми морамо да обезбедимо контролоре на свим бирачким местима, јер само тако можемо одбранити наше гласове, у супротном, ризикујемо да будемо и покрадени. Анализирајући неке статистичке податке са претходних избора, уочили смо да је на неким изборним местима изласност била и преко 80 одсто иако је просек излазности био око 43 одсто, а на неким местима је било и процентуално много неважећих гласова.

Први сте на листи и најављени сте као човек кога Неготин познаје. Како вас то познају?

– Рођен сам у Неготину и читав живот живим у Неготину. Двадесет и пет година сам радио у БИА, од тога 16 година на месту руководиоца. Пензионисан сам прошле године. Друштвено сам увек био активан, како у спорту, тако и у култури. Објавио сам 9 књига поезије и прозе, бавим се и компоновањем и као текстописац и композитор освојио сам 2019. године друго место на Сабору народне музике Србије, а 2020. прву награду публике. Неготин познаје и остале људе са наше листе. Нико са наше листе, веровали или не, није ту дошао да тражи посао за себе, или неког свог члана породице. Ради се о већ оствареним људима који су се у својим професијама показали и доказали.

Да ли је Неготин још једно заборављено место у Србији кога се власти сете само пред изборе?

– Неготин је град кога млади напуштају, јер у њему не виде перспективу. Полако се претвара у град пензионера. Актуелна власт годинама велики број младих људи држи на одређено време, тако да на тај начин не могу себи да планирају будућност, те зато и одлазе. За многе Неготинце просечна плата у Србији је само сан. Многи су на минималцу. Неготин је за власти у Београду заборављена руска губернија кога се сете само пред изборе. Претходне четири године ништа није рађено али се зато у последња два месеца асфалтираше грдне улице и путеви.