Народна странка

Народна странка Крагујевац: Испливали нови детаљи у вези са случајем „Тржница“

Народна странка Крагујевац: Испливали нови детаљи у вези са случајем „Тржница“

У мају 2020. године, у друштву премијерке Владе Републике Србије, Ане Брнабић и, тада саветника, а сада градоначелника, Николе Дашића, свечано су отпочели радови на реконструкцији зграде Тржнице.
Скандалозно је што ти радови трају више од 900 дана, а нису одмакли даље од почетка, а треба поменути да је давне 1929. године било потребно, ни мање ни више, 100 дана за изградњу овог објекта. Додуше, одредницу „скандалозан“ можемо придодати свему чега се наша градска власт прихвати, па су, иначе, огуглали грађани града Крагујевца, њихову неспособност прихватили као природну непогоду, коју ће ветар одувати и која ће некако сама по себи проћи.

У складу са тим се актуелна градска власт и понаша, неодговорно, бахато, уљуљкано, и без икаквог осећаја за одговорност. Само скандалом се може назвати чињеница да је инвеститор радова, ЈКП Шумадија, за стање, у којем се тренутно налази објекат Тржнице, платио 1.9 милиона евра извођачу радова, према испостављеним привременим ситуацијама, предузећу Еуродомус ДОО, које има само двогодишње искуство у области грађевине, а којем је пре тога основна делатност била, пази сад, продаја намештаја!?

Према сазнањима Градског одбора Народне странке, вредност радова је у међувремену увећана за додатних 103 милиона динара (879.000 евра) па ће нова вредност радова достићи вредност од скоро 455 милиона динара, (3,87 милиона евра).

Након што смо сабрали два и два, постављамо питање градоначелнику Дашићу, како ће се реконструкција Градске тржнице привести крају и из којих средстава ће се финансирати остатак обавезе према извођачу радова, ако је до сада извођачу плаћено 1,9 милиона евра, а укупна вредност је 3,87 милиона евра, то јест, где ће се наћи још 870.000 евра за завршетак пројекта, ако знамо да је ЈКП Шумадија, као инвеститор потписала 23.03.2022.године са Адико банком Уговор о наменском гарантном депозиту на износ од 1,1 милион евра, што значи да је банка инвеститору оставила тај износ на коришћење, ни динар више.

Овакав трагичан однос према јавним финансијама и културном добру као што је Тржница вероватно није забележен у историји ове земље, а имали смо „светлих примера“, посебно од доласка СНС-а на власт.

Такође, постављамо следећа питања:

1. Да ли сте нешто предузели по нашем захтеву који смо Вам званично упутили да се скине хипотека са зграде Градске тржнице и понуди банци ново средство обезбеђења?

2. Да ли је извођачу радова наплаћена штета коју је проузроковао нестручним извођењем радова на изградњи подземне гараже, па је том приликом оштећен суседни објекат, у овом случају зграда Градске тржнице?

3. Да ли сте имали пројекат обезбеђења суседних објеката пре него што сте ушли у изградњу подземне гараже тик уз зграду Градске тржнице?

На крају, остаје доза забринутости за здравље нашег градоначелника пошто се нити јавља, нити одговара на постављена питања. Могуће је да му се завртело у глави од оволиких сума и кредита, пошто се грађанима града Крагујевца сигурно врти.

Очигледно да наш градоначелник има времена и слуха за све остало, али не и за оно што би требало да га занима, а то је садашњост и будућност овог града.

Народна странка Крагујевац