Народна странка

Народна странка Крагујевац: Кад Завод за заштиту „заштити“, рушење је извесно

Народна странка Крагујевац: Кад Завод за заштиту „заштити“, рушење је извесно

Градски одбор Народне странке у Крагујевцу осуђује рушење летње виле краља Александра Карађорђевића, у оквиру дела „Аркаде“, у Буковичкој бањи, у Аранђеловцу, зарад изградње хотела. Наиме, уз дозволу крагујевачког Завода за заштиту споменика културе, који је био надлежан у овом случају, срушен је споменик од изузетног културног и историјског значаја за Србију.

Уместо да крагујевачки Завод за заштиту споменика културе буде институција у служби грађана, која би штитила културна добра од самовоље разуларених инвеститора, на делу имамо да ова установа, која се финансира новцем пореских обвезника, ради супротно, као што пример летње виле показује. Како је уместо заштите велелепног објекта споменика културе крагујевачки завод практично асистирао инвеститору хотела, поставља се сасвим оправдано питање да ли и Крагујевчани имају разлога за страх да слична судбина може да их задеси као и комшијске Аранђеловчане?

Шта ако једног дана неки инвеститор пожели да на подручју Зграде суда или Милошевог конака гради хотел или стамбено-пословну зграду? Да ли ће и тада уз дозволу градског Завода за заштиту споменика културе бити услишене жеље инвеститорима? Градски одбор Народне странке у Крагујевцу захтева одговорност директора градског завода за овакав вид културног варваризма, обзиром да као политичка организација желимо да се држава на прави начин стара о споменицима културе.

Народна странка Крагујевац