Народна странка

Народна странка Крагујевац: Градска власт није реализовала ниједан капитални пројекат

Народна странка Крагујевац: Градска власт није реализовала ниједан капитални пројекат

Недостатак озбиљнијих капиталних улагања и недомаћински однос према управљању градом представља кључно обележје градских власти на челу са Српском напредном странком и њеним сателитима. Сведоци смо да од доласка напредњака на власт у нашем граду, имамо на делу само помпезна хвалисања о реализацији великих пројеката, док је стварност сасвим другачија.

Тако да уместо реализације виталних пројеката који би значајно унапредили живот у нашем граду, градска власт није у стању да и након огромног прекорачења у роковима, заврши већ започете пројекте, и то попут реконструкције зграде Градске тржнице. Уместо одговорног управљања градским финансијама, суочавамо се са чињеницом да се на само три пројекта утрошило преко 11 милиона евра пореских обвезника, и то поред поменуте реконструкције Градске тржнице на коју ће се утрошити 3,9 милиона евра на објекат Јавне гараже код Срца на који је утрошено 3,5 милиона евра и који се по свим до сада приказаним параметрима показује као економски неисплатив, као и на куповину Заставиног сервиса који би требало да се од стране економиста проучава као симбол аматеризма и расипништва од стране неодговорних градских власти. Да подсетимо наше суграђане да су „градски оци“ простор Заставиног сервиса купили за 3,6 милиона евра како би на том простору била изграђена нова аутобуска станица. Као резултат ове сулуде трансакције, имамо одустајање градске власти од изградње аутобуске станице на купљеном простору, иако су потрошене енормне паре грађана Крагуејвца, плаћене консултанске услуге 400.000 евра, као и пенали у износу од 180.000 евра.

Неприхватљиво је да се годинама Крагујевац, као четврти град и научни, привредни, спортски, културни центар читавог региона лишава реконструкције Клиничког центра (УКЦК), као здравствене установе којој гравитира два милиона пацијената, иако се већ две деценије о томе говори. Пројекат изградње Опште болнице који би значајно побољшао лечење самих Крагујевчана и мештана из округа нико и не спомиње од представника градске власти.

Као универзитетски град и град који одише богатим културним наслеђем и стваралаштвом, запрепашћује да не постоје било какви планови о изградњи зграде Филолошко-уметничког факултета и Градске библиотеке. И даље наши студенти обављају наставу по изнајмљеним просторима, док се наша библиотека и даље налази у неодговарајућим условима Првог спрата некадашњег Градског дома.

Поред инертности и неспособности локалних напредњака који воде град, још већи односнепоштовања према Крагујевцу имамо од стране републичких власти. Такође, сведоци смо да су од доласка напредњака на власт у Крагујевац, многе управе државних институција измештене из нашег града. Јасно је да је Крагујевац нацртом Просторног плана Републике Србије у периоду од 2021. до 2035. године, а који трасира путеве развоја округа и градова, значајно деградиран од стране напредњачке власти у односу на претходне просторне планове. У односу на претходна стратешка документа (ППРС 1996. и ПП РС 2020. године), Крагујевац је деградиран на ниво градова од којих има знатно више становника, попут Лесковца, Зрењанина, при чему је предвиђено губљење статуса који имају Нови Сад и Ниш, односно губљење статуса макрорегионалног центра.

Има ли еклататнијег примера у прилог поменутој тврдњи од саобраћајне маргинализације Крагујевца, имајући у виду да је у 21. веку развој једног града и региона без добро повезане мреже модерних путева незамислив.