Народна странка

Народна странка Крагујевац: Клинички центар у Крагујевцу и даље заборављен од стране власти

Народна странка Крагујевац: Клинички центар у Крагујевцу и даље заборављен од стране власти

Најава председника Републике Србије Вучића да ће држава уложити преко 60 милиона евра у реконструкцију и опремање Опште болнице у Новом Пазару, а која би по његовом речима требало да прерасте у Клиничко-болнички Центар, представља још један пример да на делу имамо политичко усмеравање пројеката у здравству, а не плански приступ здравственој политици. Како другачије да се објасни чињеница да је пре месец дана Министарство здравља Владе Републике Србије обавестило јавност да је обустављен тендер за пројектовање градње и реконструкцију Универзитетског клиничког центра Крагујевац?

Годинама се Крагујевчани обасипају информацијама о реконструкцији Клиничког центра, при чему изостају конкретни помаци по том питању. Док се власт хвали успешном реконструкцијом и изградњом неких других здравствених установа ,а у овом случају у виду најаве улагања у Општу болницу у Новом Пазару, наш Клинички центар остаје заборављен. Као одговорни политичари подржавамо реконструкцију сваке здравствене установе у Србији, укључујући и случај болнице у Пазару, али желимо да укажемо јавности да је наш Клинички центар неправедно запостављен, чиме је угрожена здравствена заштита не само Крагујевчана, већ близу 2 милиона пацијената који се у њему лече. Да парадокс буде већи, у крагујевачком Клиничком центру лече се и грађани Новог Пазара и читавог Рашког округа, тако да су и они оштећени његовом маргинализацијом.

Озбиљан проблем приликом евентуалног прерастања Опште болнице у Пазару у Клиничко-болнички Центар могао би да представља дефицит стручних кадрова, имајући у
виду да је за функционисање здравствене установе на том нивоу неопходно њихово значајно ангажовање. На примеру савременог Дијагностичког центра који је адекватно опремљен, показало се да је у Пазару нужно додатно ангажовање квалификованог медицинског кадра.

Без ваљане реконструкције и опремања, крагујевачки Универзитетски клинички центар неће моћи да се ваљано развија у научном, стручном и технолошком смислу, док ће здравствена нега пацијената бити угрожена. Као што је Крагујевац занемарен од стране ове власти по низу питања, тако се маргинализација односи и на здравствену политику, при чему је случај нашег Клиничког центра прави пример.

Народна странка Крагујевац