Народна странка

Народна странка Косовска Митровица: Устоличење патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији остаје у сенци неспретног политичког ангажмана Петра Петковића

Народна странка Косовска Митровица: Устоличење патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији остаје у сенци неспретног политичког ангажмана Петра Петковића

Најављено устоличење патријарха Порфирија у манастиру Пећке патријаршије за 14. октобар, радује сваког верујућег Србина ма где он живео.

Да ли је то Србин из Београда, Новог Сада, Кикинде или Крушевца, да ли је то Србин који живи на територији неформиране Заједнице српских општина или осталим деловима Косова и Метохије, или је то можда Србин из Беча или Аустралије, заиста је мање битно, али свакако ће овај догађај вратити веру међу Србе и дати им наду...

Посета и боравак патријарха Порфирија значи веома много сваком грађанину на Косову и Метохији, јер је то чин који говори да није све изгубљено, како нам се представља из владајућих медија.

Стални покушаји владајуће коалиције да се овако лепи али ретки моменти из свакодневног живота Срба на Косову и Метохији претворе у неку муку је заиста забрињавајуће и тужно.

Одакле само потреба да се у контекст устоличења патријарха Порфирија ставља неспретни прелазак Петра Петковића на Косово и Метохију?

Ми, Срби са Косова и Метохије, који живимо у Пећи и околини и који планирамо да будемо део те лепе свечаности, не желимо да нам се узима један овако свечан чин. Имамо ми сваким даном проблеме на Косову и Метохији и без Петра Петковића. Наш живот је тежак, али то смо ми одабрали, ту су нам породице, куће и окућнице, ту су нам гробови предака и не планирамо да бежимо и прелазимо границе. Решени смо да овде останемо и да наставимо своје животе на овом прелепом месту.

Политизација овог верског чина од стране Петра Петковића је срамотан покушај за скретање пажње на сопствени политички ангажман. Срби и без његових политичких авантура имају довољно проблема.

Молимо власти у Београду да не праве циркус и још једну жалопојку од свечаног чина устоличења српског патријарха Порфирија.

Молимо вас да бар на кратко заборавите на своје политичке агенде, не би ли могли без ваших упада да се помолимо у Пећкој патријаршији и проведемо пар дана у миру са својим патријархом.

Петар Петковић је имао прилике и све ове године да посети наше Србе из Пећи, али су те посете изостајале. Његове посете су резервисане само за пројекат Заједнице српских општина, према томе није потребно ни да нас баш данас посећује.       

Народна странка Косовска Митровица