Народна странка

Народна странка Чукарица: Обезбедити додатну подршку за кориснике услуга бесплатног оброка

Народна странка Чукарица: Обезбедити додатну подршку за кориснике услуга бесплатног оброка

У оквиру права и услуга из области социјалне заштите  које обезбеђује Град Београд је и право на бесплатни оброк које се врши на територијама свих 17 ГО Града Београда већ дужи низ година.

Право на бесплатни оброк могу да користе појединац и породица и то под условима који су прописани законом и другим правним актима. Право на бесплатни оброк обезбеђује се једанпут дневно према стандардима и нормативима које утврђује специјализована здравствено – превентивна установа и обухвата издавање топлог оброка радним даном и сувог оброка суботом, недељом и нерадним данима за време државних и верских празника.

Kорисници права морају редовно да узимају оброке, уколико не узимају више од пет пута у току месеца право им се прекида.

Осим наведеног, право на бесплатан оброк се може обезбедити издавањем готовог пакета намирница према стандардима и нормативима које утврђује специјализована здравствено превентивна установа, а према решењу  Градског центра за социјални рад Београд, с тим у вези у нарочито оправданим случајевима, када не постоји могућност издавања топлог оброка, сувог оброка или готовог пакета намирница, кориснику права може се извршити давање примереног износа у готовом новцу.

Народна странка Чукароца сматра да нема разлога да се значајном броју лица, која остају ван система (инвалиди, односно, непокретни,  тешко покретна лица и лица која имају посебан режим исхране због природе болести) уместо бесплатних оброка даје еквивалент у новцу у месечном износу или да им се путем јавног позива одабере велики ланац маркета где би путем картица куповали прехрамбене производе. Наиме ради се о лицима, која се најчешће без старања и не могу преко овлашћених лица да подижу оброке у народних кухињама, тако да без предложене мере нису у могућности да користе бесплатни оброк. Прихватањем предложене мере омоугћио би им се приступ тржним центрима и продавницима коју су им по правилу знатно ближи од народних кухиња.

Народна странка Чукарица