Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Никад веће субвенције за јавна предузећа, од јануара грађани плаћају веће рачуне

Виолета Марковић (Чачак): Никад веће субвенције за јавна предузећа, од јануара грађани плаћају веће рачуне

Јавна предузећа која су у власништву града налазе се у све тежем финанаијском стању и за њихово функционисање следеће године предвиђене су субвенције из буџета у износу од чак 122 милиона динара! Део трошкова свалиће се и директно на грађане који ће од јануара плаћати скупље услуге, упозорила је Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак.

"Кроз неколико тачака на последњој седници Скупштине града, провучене су тачке у којима је планирана помоћ из буџета града за функционисање јавних предузећа и то у износу од 122,5 милиона динара. Са друге стране, грађани од јануара плаћају скупље услуге, и то воде и грејања за по 10 одсто, услугу изношења смећа 13 одсто. Ни у много тежа времена нису се издвајла оволика средства за субвенције из буџета града. Када се погледа која је структура те помоћи долазимо до закључка да је 2/3 опредељено за инвестиције, а 1/3 за неке исплате, односно ликвидност самих предузећа. Подсетићу да су сва јавна предузећа пословала позитивно протекле године и поставља се питање зашто ту своју добит не користе за инвестиције, а да град Чачак новац усмери на социјална давања", констатује Виолета Марковић.

Она наводи да се 2/3 буџетске помоћи издваја за два предузећа – ЈП Градац скоро 30 милиона динара и ЈКП Комуналац 47 милиона динара.

"ЈП Градац планирало је да се 10 милиона динара односно око 100.000 евра опредељује за исплату судских пресуда које стижу на наплату. Дакле, неко је од запослених у ЈП Градац, да ли бивши или садашњи директор ЈП Градац, да ли правна служба или неко други у том предузећу, проузроковао је губитак од 100.000 евра. Можда су могли да ураде нешто да не дође до судских пресуда и питање је да ли ћемо то икада сазнати. Опредељено је 11 милиона динара за израду 10 студија за потребе Генералног урбанистичког плана, што значи да ће свака студија коштати око 10.000 евра. Комуналац ће 20 милиона, од укупно добијених 47, усмерити за измирење дуговања према ЈКП Дубоко. Директори ова два предузећа су вд директори које је делегирао градоначелник Чачка који је рекао да ће они наставити да воде предузећа у добром смеру, а онда за само неколико месеци од постављења потребна је буџетска помоћ за измирење дуга и солвентност фирме. Истовремено, у Комуналцу се отвара четврти сектор који ће бити састављен из различитих области: ЗОО хигијене и од Службе наплате и потраживања. Суштински, директор тог сектора биће заменик директора ЈКП које запошљава највећи број радника од свих јавних предузећа у граду. Постављам јавно питање директору и градоначелнику да ли је то место резервисано за шефа одборничке групе СНС-а и да ли тако намирују прелазак из једне струје СНС у другу струју? Немам ништа против да се између себе намирују вадећи новац из својих новчаника, али итекако имам против када то раде нашим новцем, новцем грађана Чачка", рекла је Виолета Марковић.

Говорећи о избору Милана Бојовића за директора ЈП Градац, она је оценила да је то идеално решење за градоначелника Чачка Милуна Тодоровића.

"Постављење Милана Бојовића за директора ЈП Градац је најбоље решење за градоначелника Чачка. Који би други директор потписивао фиктивне ситуације за сва друга јавна предузећа, да се нешто очистило, толико посадило или бацило соли по граду. Ко то проверава осим директора ЈП Градац? Идеалан је за градоначелника Чачка, али је катастрофа за грађане Чачка", закључила је Марковић.

преузето са портала OzonPress