Народна странка

Народна странка Чачак: Кривичне пријаве против одборнице Шутић и градоначелника Чачка због злоупотребе положаја

Народна странка Чачак: Кривичне пријаве против одборнице Шутић и градоначелника Чачка због злоупотребе положаја

преузето са портала Epicentar press

Потпредседница ГрО Народне странке у Чачку Виолета Марковић и Урош Ђокић, потпредседник Извршног одбора и члан правног тима Народне странке данас су на конференцији за медије, која је одржана испред Основног суда у Чачку, обавестили јавност да су предали кривичну пријаву против Неде Шутић, бивше одборнице Српске напредне странке у Скупштини града Чачка, због злоупотребе положаја, као и против градоначелника Чачка Милуна Тодоровића.

Према њиховим речима, Неду Шутић терете да је противзаконито стекла имовинску корист у вредности од скоро милион динара, а на основу различитих уговора које је склопила у претходном периоду.

"Након откривања свега шта се дешава, коначно смо добили и мишљење Агенције за борбу против корупције и по питању Уговора који је склопила са Градом Чачком у вредности од 700.000 динара без ПДВ-а и по питању Уговора за обуку о безбедности здравља на раду са 14 основних и средњих школа на територији нашег града. Подсетићу, на једној од претходних конференција за новинаре замолили смо одборницу Неду Шутић, јер је утврђено да је била у сукобу интереса, да врати новац који је узела из буџета града Чачка, на шта је она одговорила 'да јој не пада напамет док јој надлежни органи тако не одреде' и тиме нас, уствари, замолила да поднесемо кривичну пријаву не само против ње, већ и против свих оних који су учествовали у извлачењу новца из буџета града Чачка. Тај новац би био далеко потребнији за неке друге ствари и грађане који једва преживљавају, уместо за богаћење појединих напредњачких функционера. Госпођица Неда Шутић, доскорашња одборница у Скупштини града, била је на листи коју је носио градоначелник Чачка Милун Тодоровић и који јој је омогућио да она, гласајући за буџет града Чачка, обезбеди средства у истом том буџету на основу којих је склопила Уговор са Градом и 14 основних и средњих школа, које такође плаћамо из буџета. Ми смо данас предали кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву против Неде Шутић и градоначелника Милуна Тодоровића, у којој је наведено да су они све то урадили како би се стекла противправна имовинска корист. Адвокатски тим Народне странке бавио се прибављањем свих доказа и докумената и саставио је ову кривичну пријаву", изјавила је потпредседница ГрО Народне странке у Чачку.

Марковић је нагласила да ће њихов правни тим пратити све шта ради тужилаштво, да ли ће све бити урађено по Закону, а потом ће све информације које буду имали поделити са медијима и грађанима.

"Ово је само једна у низу кривичних пријава које ћемо поднети, а после првомајских празника следе нове, са много већим новчаним износима", додала је Марковић.
Урош Ђокић, потпредседник Извршног одбора и члан правног тима Народне странке, објаснио је медијима да је правни тим Народне странке, на иницијативу Градског одбора Народне странке у Чачку, добро проучио све прикупљене списе и документа који су им достављени, а који је тичу могућих злоупотреба од стране функционера СНС у граду Чачку.

"Одборница у Скупштини града Чачка Неда Шутић је закључивала правне послове директно са Градом Чачком, али и са индиректним корисницима буџета Града Чачка. Помоћ у свему томе је имала и од стране актуелног градоначелника Чачка, с обзиром на то да је јавну набавку за услуге које треба да буду пружене Граду расписао и потписа управо градоначелник Милун Тодоровић. Одлуку о додели Уговора, али и исти, у име Града Чачка, потписао је управо Тодоровић. На овај начин, госпођица Шутић је стекла противправну имовинску корист у вредности од 700.000 динара и накнадно је поднела оставку на место одборника. Међутим, то њу апсолутно не ослобађа кривичне одговорности, с обзиром на то да су закони Републике Србије јасни. А у време када је госпођица Шутић склапала уговоре, она је била одборница у Скупштини града Чачка", објаснио је члан правног тима Народне странке.

Како је подвукао, Шутић је закључила и још неколико уговора са школама на територији града Чачка.

"И то ништа не би било ново што већ нисмо видели из плејаде СНС широм Србије, међутим ово у Чачку је куриозитет. Тај степен бахатости је невиђен, да они више немају никакву потребу да се сакрију иза некаквих фиктивних фирми, већ то раде врло отворено", нагласио је Урош Ђокић, и даље појаснио:

"Госпођица Шутић је основала своју предузетничку радњу три месеца пре него што је постала одборница у Скупштини града. Она је за време свог одборничког мандата као седиште своје радње пријавила адресу Основне школе у Прељини. И плус, све то време она ради као наставник биологије у тој истој школи. То није све, она је на овај начин закључила Уговор и са Основном школом у Прељини, на који начин је себи прибавила противправну имовинску корист. Из свих ових наведених разлога, као и одбијања да се одазове на апеле Градског одбора Народне странке из Чачка и да одговори на један цивилизован, институционализован начин, ми смо данас ту. Предали смо ове кривичне пријаве и заиста се надамо да ће истражни органи и тужилаштво смоћи снаге да спроведу законе на тај начин да сви грађани буду једнаки", каже потпредседник ИО Народне странке.

И поред подношења неколико кривичних пријава против градског руководства због различитих разлога у протеклих неколико година (куповина одборника, набавка новогодишње јелке за Градски трг, несрећа на висећем мосту у Овчар Бањи, као и одбијања и нерешавања истих, Виолета Марковић каже да није у потпуности оптимиста да ће бити све лако решиво, али када је овај случај у питању трачак наде постоји, јер, истиче, поводом овог случаја се огласила Агенција за борбу против корупције, где се јасно каже да је у оба случаја одборница Неда Шутић била у сукобу интереса.

"Ни Неда Шутић ни градоначелник Чачка не би могли ово да ураде да им нису неки људи који седе у општини и штите интерсе грађана Чачка прихватили оно што им је Тодоровић наредио", додала је на крају обраћања Виолета Марковић, потпредседница ГрО Народне странке у Чачку.