Народна странка

Народна странка Чачак: Зашто је и омања киша у Чачку постала стогодишња?

Народна странка Чачак: Зашто је и омања киша у Чачку постала стогодишња?

преузето са портала OzonPress

Улица Цигларска у Чачку је већ дуго позната као најугроженије подручје од поплава на Љубић кеју, јер  се ту налази најнижа висинска кота. Ако се и не догоди нека велика поплава, као она из 2014., сваке године, већ дуже време и мало обилнија киша изазива плављење приземних и подрумских просторија у десетак домаћинстава у том крају.

Захваљујући том искуству, схватили су да је основни  проблем и узрок у томе што постојећи цевовод површинске канализације не успева да прихвати  и безбедно одведе све воде. Баш као што  се управо догодило и претходних дана широм нашег напредног града.

На примеру Цигларске улице можемо закључити како градска власт води бригу о поплављеним грађанима.

После више ургенција и обраћања представницима ЈП ”Градац”, који су одговорни за функционисање површинске канализације, тражили су да се чишћење тог цевовода обавља много чешће и квалитетније него раније. У контакту с њима сазнали су „да се извођач  радова бира на тендеру, да су то обично специјализоване фирме из Беогрда које за то имају одговарајућу опрему, а да контролу радова обавља лице које одређује Градац“. Њихова упорност је на крају довела до тога да су претпрошле године од ЈП Градац позвани да присуствују дану отпочињања тог чишћења.

Отишли су на лице места, где је већ била „екипа из Београда“,  а са њима и радник из ЈП Градац, који  је требао  да их, пре свега упути где је тај цевовод, одакле треба да почне чишћење, где да се заврши  и шта све треба да обухвати. Требао је, али није! Очигледно ни сам није знао где се тако скривен у земљи  и тајновит налази тај цевовод површинске канализације, као да у ЈП Градац не постоји  карата и у форми цртежа и у електронском облику коју је само требало одштампати  и читати.

Пошто то није урађено, извођачи су, кад су их коначно пронашли чистили неку другу канализацију, фекалну,и  у  другој улици! Контролор из ЈП Градац је, наравно, пажљиво контролисао не примећујући при том ни огромну разлику у величини цеви ове две канализације, ни још већу разлику у миомирису који се немилосрдно ширио из ове која се, његовом грешком, управо чистила.

Извођачима радова је наравно сасвим све једно, они су ту да чисте и да наплате. Те поплаве које сваке године загорчавају живот једним те истим грађанима на Љубић кеју нису им ни на крај памети. А ни контролору из чачанског Градца. Радио, не радио, прима плату. Ево и фотографије која доказујући горе написано, илуструје и потврђује  још један апсурд наше стварности.

За ново чишћење у новамбру прошле године житељи Цигларске улице су се боље припремили. Одлучили су да ће сами контролисати чишћење, и контролисати „стручњака“ из ЈП Градац. Стручњак из ЈП  Градац је  овог пута је стручњакиња, која је, наравно, дошла без  цртежа и планова површинске канализације и која је вероватно  први пут на терену на овом подручју. Грађанима Цигларске цртеж не треба, трасу знају већ напамет, претпостављате зашто.

Ишли су заједно од таложника до таложника, од шахте до шахте, прво је усисаван талог, отпад и шљунак, а затим је и све испирано водом под високим притиском. Радницима на чишћењу ништа није било тешко, ништа нису пресклакали и ако новембарски кишни дани ни мало нису погодни за овакве радове.

Ево нас већ у јуну 2023. године, а у великом делу Чачка су ових дана поново дивљале неке мутне воде, проналазиле пут до подрума зграда, дворишта, носиле аутомобиле и канте за смеће, односиле мостове и „ломиле“ тек изграђене путеве.. Грађани  Цигларске улице су, гле чуда, за сада још увек остали на сувом. Само треба посао да се одради квалитетно и детаљно.

Али ако се настави са овом бесомучном сечом дрвећа, поготово онога које може да акумулира 200 литара воде у дану, ако се свако зелено парче земље избехатонира, асфалтира и изгради као што то наша актуелна власт безглаво ради, а све не испрати и вишеструким повећањем одговарајућих инфтаструктурних капацитета, онда нема те површинске канализације и уз најбољег контролора њеног одржавања који се заиста разуме у свој посао, да може да нас спасе нових поплава!

Једино решење ће и даље бити хитно увођење ванредног стања које у овом граду постаје све чешће редовно. А ванредно стање омогућава, по закону, да нема тендера, па средства из буџета могу без главобоље и на брзину да се арче за све и свашта.

Грађани трпе и губе на све начине, само корупција цвета. А то је намера која се више и не крије. Просто се љуте што их ометамо док краду.

Народна странка Чачак