Народна странка

Народна странка Чачак: Недалеко од центра града опасан отпад, нико не реагује

Народна странка Чачак: Недалеко од центра града опасан отпад, нико не реагује

преузето са портала OzzonPress

У кругу некадашње „Фабрике резног алата“, налази се много више од 20 тона токсичних материја, колико се прво мислило. То је показао снимак дрона где се види да се само на отвореном налази на стотине буради  из којих већ сада цури течност, мимо оних која се налазе у лименим магацинима поред. Иако су надлежне службе информисане о свему овоме још увек се нико није огласио нити било шта предузео да се грађани заштите.

Доктор Александар Радојевић упозорава да се ради о веома токсичним материјама који су коришћени као нервни бојни отрови.

„Цијаниди и једињења цијанида у виду растворљивих соли калијум цијанида или натријум цијанида или не дај боже водоник цијанид, спадају у ред најтоксичнијих материја које уопште постоје. Тровање њима завршава се за само минут-два. Само 200 милиграма неке соли цијанида је довољно да убије човека. То је јако потентан отров. Користио се као бојни отров у ратовима. Немци су га бацали по својим противницима и спада у ред крвно нервних бојних отрова који су екстремно токсични”, наводи др Радојевић.

„Тај отпад може да заврши било где, у насипу пута, на депонији или у центру за рециклажу. Шта ће се даље дешавати зависи од државе, нових и старих власника, али пре свега еколошке инспекције и свих оних који морају бити одговорни за складиштење опасног отпада и њгову прераду“, закључује др Радојевић.

Потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку Виолета Марковић рекла је да је о постојању отпада и писаним путем пријавила градским и републичким властима, али да нико није реаговао.

Марковић је на конференцији за новинаре казала да се ништа није променило иако је та странка пре 48 сати обавестила надлежне институције о том отпаду.

„До сада се ништа није променило, макар у обезбеђивању тог простора где се отпад налази или бар у обележавању да је у питању опасан отпад“, рекла је она, те додала да је „нажалост та ситуација уопште не изненађује“.

„Све што је било у нашој моћи, да обавестимо јавност и надлежне службе о поостојању опасног отпада, урадили смо. Прошло је више од 72 сата како смо о овоме информисали јавност и начелника округа Марка Парезановића. И да пре овога није знао ништа, до јутрос се ништа није променило, макар у обезбеђивању тог простора или обележавања тог простора да се ради о опасном отпаду. Ту нема обезбеђења, ограда је разваљена и омогућен је несметан прилаз.  Мене ова ситуација уопште не изненађује, јер када постовите некога ко је Марко Парезановић на место начелника округа онда је итекако јасно да се ништа неће десити. Најближи сарадници Марка Парезановића у СНС не верују да он било шта хоће и уме да уради. Тако нам је драги грађани када се постави особа која није компетентна ама баш ни за шта“, оценила је Виолета Марковић, наводећи да он иза себе није имао никаква радна искуства, да је радио у Електродиструбуцији Чачак на привременим и повременим пословима, а потом је постао посланик.