Народна странка

Народна странка Чачак: Нерационална отпуштања у Форверку

Народна странка Чачак: Нерационална отпуштања у Форверку

Народна странка Чачак најоштрије осуђује неразумна и неоснована отпуштања у фабрици Форверк. Међу онима који су остали без посла нашла се и Ивана Зарић, мајка двоје мале деце, којој је отказ стигао на кућну адресу 29. новембра, за време боловања због коронавируса. Проглашена је технолошким вишком, а занимљиво је да су након тога вршена нова запослења радника, али преко агенције коју води супруга једног руководиоца у Форверку.

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак Виолета Марковић, рекла је да је отпуштање Иване Зарић последица новог Закона о раду по коме отказ не може да добије само трудница која је на боловању.

“Радници у Србији немају никакву сигурност. Овај закон је у ствари направљен да би само одговарао страним инвеститорима, а они долазе овде да би имали робље. Долазак Форверка се третирао као једна од највећих инвестиција коју је СНС власт довела у Чачак. Када се доносила одлука да се 14 хектара земље  без надокнаде да немачком инвеститору лично је градоначелник Милун Тодоровић рекао да ће млади остати у Чачку, да ће млади да се врате у Чачак, а да ће град кроз порез на зараде вратити оно што је поклонио инвеститору, да ће у управи бити људи који су одрасли у Немачкој и да ће поштовати правила која важе у тој земљи, да ће се радници синдикално организовати и да ће тако моћи да боље бране своја права и преговарати о висини плате. Обећавали су нам дивне ствари, а данас видимо да од тога нема ништа, а радници чак потписују уговоре у коме стоји да је забрањено синдикално организовање”, навела је Марковић, подсетивши да је  Форверк прихватио да подноси годишње извештаје да ли је испунио своје обавезе и да би данас требало да имају 545 радника, стално запослених, не преко агенција.

Ивана Зарић је објаснила на који начин је добила отказ.

“Две и по године сам радила као оператер у производњи, а отказ  сам добила у време када сам била на ковид боловању и то као технолошки вишак, да би недуго затим био отворен конкурс за ново запошљавање. Међутим, сада се запошљава преко агенције коју води супруга једног од руководиоца фабрике. Сматрам да ми је учињена неправда јер не знам основ зашто сам добила отказ”, закључила је Зарић. 

Потпредседник Извршног одбора Народне странке, адвокат Урош Ђокић рекао је да је поштовање основних права из радног односа и заштита одређених категорија у смислу радних односа ствар патиотизма.

“Није патриотизам да младима обећате 100 евра сада, а после, зависно од исхода избора, још 100 евра, као ни људима који живе испод сваког минимума достојантва да дате 20.000 динара једнократне помоћи. Није патиотизам ни када сваку погодност и субвенцију дате страном инвеститору, а наше раднике, мајке, оставите без основних права из радног односа.  То је предуслов да млади остану у Србији, Чачку, да заснују породице, а неки да се врате из иностранства. Све ово нам говори да код нас у држави се ништа не поштује и да постоји фаворизовање страног крупног капитала у односу на грађане Србије”, оценио је Ђокић.