Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Урушавање здравства траје 20 година

Александар Радојевић (Чачак): Урушавање здравства траје 20 година

Председник Градског одбора Чачак др Александар Радојевић изјавио је да је урушавање здравства у Србији почело је пре 20 година и то је било планско урушавање са реформама која су једна за другом биле штетне по здравствени систем.

„Надао сам се пре десетак година да ће том урушавању доћи крај, међутим они који су дошли на власт у том периоду довели су здравство на ивицу опстанка.  Новопостављена министарка са својим изјавама је у колизији са оним што је било политичко деловање претходних министара. Ми у здравственом систему више немамо ни приближно довољно лекара да би здравство било доступно. Последњих 20 година вођена је самоубилачка политика против здравственог система, нису примани лекари, нико није добијао специјализације или их је било на кашичицу. Амбуланте и клинички центри  без лекара не воде доступности здравственог система. Мора се укинути пракса изградње објеката који ће да служе само за прање новца оних који се зову инвеститори, за набављање санитетских возила од оних који морају да “оперу” неке своје дугове и да та возила стоје празна паркирана испред службе Хитне помоћи јер нема посаде, нема лекара, сестре и оних који би возили тај санитет. Да би се здравствена заштита учинила доступном мора се драматично повећати број лекара, број сестара”, рекао је др Радојевић.

Према његовим речима, плански је уништена и домаћа фармацеутска индустрија која је производила лекове који су били домаће производње и која је подмиривала све потребе здравственог система.

„Сада ниједна фабрика лекова не припада Србији и грађанима Србије, а власници су неки људи из иностранства. На скоро све функције су довођени углавном послушни, полуспособни, корумпирани, који су извршавали наређења и који су довођени са врха државе, из врха странке, министарства. Бирали су се само подобни кадрови који су урушавали из дана у дан оно што се наследило од предака. Навешћу пример инфузионих раствора што је основа медицине и састоји се од 9 грама кухињске соли и литра воде спакованих у флашицу која може да се направи у сваком мало боље опремљеном шпајзу, а који данас увозимо по вишеструко већим ценама, десетоструко већим у односу на оне које су правиле наше болнице или фабрике”, оценио је Радојевић и навео да је извор корупције у систему и систем капитације за лекаре који раде у примарној здравственој заштити, а којима се везују и руке и ноге да не могу да раде.

„Осмишљен је тако да блокира и лекара и пацијента. По том систему неко је добар лекар ако има на број доста пацијената у картонима, али ти пацијенти треба да седе кући, да не долазе у ординације, и он је оцењен као добар лекар. Сви који раде по цео дан са пацијентима они нису добри лекари и они не спадају у категорију добрих и пожељних лекара”, закључио је др Радојевић.