Народна странка

Народна странка Чачак: Прелазак на онлајн наставу би био јако лош потез

Народна странка Чачак: Прелазак на онлајн наставу би био јако лош потез

Председник Градског одбора Народне странке Чачак др Александар Радојевић изјавио је да је прелазак високошколских установа на онлајн наставу скандалозан, нарочито за студенте медицине, ветерине или фармације.

„Добили смо вест са београдских факултета од професора да ће се прећи на онлајн наставу. То ће бити трећа година за редом. Студенти неће видети ни пацијента, ни лабораторију, заправо оно што је главно за њихов посао којим ће се бавити у будућности“, рекао је др Радојевић порталу Нова.рс. 

Повереник Омладине народне странке и члан ГрО Чачак Лазар Пауновић рекао је да власт мора да нађе начин да преброди кризу о којој је говорио др Радојевић.

„Значај уживог праћења наставе и вежби је непроцењив у односу на онлајн. Апелујем, као и моји пријатељи и колеге студенти, да држава нађе начин да преброди ову кризу, тако да се копља не ломе на нама младима“, рекао је Пауновић.

Пауновић се осврнуо на основне проблеме студената а то су, према његовим речима,  висине школарина, услови у мензама и домовима, недостатак домова, организовање онлајн наставе на појединим факултетима.

„Што се тиче висине школарина, живимо у Србији, земљи у којој власт као да не жели да се људи високо образују, јер имамо ситуацију да на факултетима цене школарина расту од 10 до 15 посто, док је у појединим суседним државама за наше студенте школовање бесплатно. Старе цене школарина су биле не мање од 100 хиљада динара на готово 80 одсто факултета, што поред скупог живота, високих цена намирница, раста кирија и инфлације доводи до тога да млади неретко морају да прекину студије или ступе у радни однос, који у већини случајева утиче на њихов квалитет студирања“.

„Када причамо о мензама, услови у Србији, што се тиче економског аспекта, су веома поражавајући и лоши. Цене оброка у мензи и разлика цена за буџетске и самофинансирајуће студенте је срамотно велика. Дешава се и то да, у сред кризе, када треба помоћи младима и студентима, цене оброка у мензама расту и до 6о посто. Ова чињеница доводи до тога да, ако узмете три оброка у мензи, разлика у цени између буџетских и самофинансирајућих студената буде и до невероватних 11.220 динара месечно! Хајде да држава бар ту уједначи цене, јер у кафић не морамо ићи сваки дан, али да једемо и пијемо, то морамо. Привилегија буџетских студената треба да постоји, али да ли баш у мензама – мислим да већина каже не“, рекао је Пауновић.

„На све то, имамо једну парадоксалну ситуацију, где након свега што сам навео, раста цена школарина, цена у мензама, намета на самим факултетима, од пријаве испита до преноса ЕСПБ бодова, раста станарина, цена основних намирница, пораста инфлације, што доводи до лошег положаја младих и студената, власт се, односно председник државе, одлучује да 45 милиона евра подели нама, и то по 5 000 динара, покушавајући да прикрије суштинске проблеме“, истакао је Пауновић.

Он је додао да  су млади свесни да тих 5 000 динара неће утицати на промену мишљења код њих.

„Напротив, сви се слажемо да је боље тих 45 милиона уложити у суштинске промене система, који ће младима помоћи да на прави начин граде свој живот у Србији. Али, имајући у виду да је буџет за омладину у Србији свега срамних четири милиона евра, онда нам је једначина јасна, ову власт млади не занимају“, закључио је Пауновић.