Народна странка

Народна странка Бор: Власт продаје и најлепши део свог града да би градили шопинг центре

Народна странка Бор: Власт продаје и најлепши део свог града да би градили шопинг центре

Као што је Александар Вучић заборавио на предизборно обећање од пре годину и више дана да ће посетити Бор и поједина села десет дана након избора, тако је и локална власт заборавила на своја предизборна обећања. Додуше, не одустаје  ни  од неких својих приоритета.  Подсетимо се...

Александар Вучић је обећао да ће се најбрже могуће  кренути са изградњом нове болнице.  Локални челници су његове речи то више пута понављали и на крају опет све померили за наредну буџетску годину. Али, зашто би се зачудили. Заборавили су они и на железничку станицу, некада понос Бора, која је данас претворена у руину. Не мислие  ни о уништеној  „Капији Бора“,  дворцу Александра Карађорђевића  у Брестовачкој бањи, заборавили су на то да Бор има најгоре путеве  у Србији,  више пута најављено европско стрелиште да и не помињемо. 

Ова локална власт,  која се 13 година само  козметички мења, успела је да јавни сектор доведе у катастрофалну ситуацију иако су милијарде динара „пренели“ кроз субвенције. Наредне две грејне сезоне опет ће бити  финансиране  из буџета јер је Топлана кредитно заробљена до краја октобра 2024. године. Од топлане на сечку и јавно-приватног партнерства  – опет – ни трага. Очигледно је то превелики залогај и за овакву власт. Како ће тек оправдати плаћање нашминкаих пројеката? Изгледа да су се окренули приватно-јавном партнерству у области рециклирања отпада?! Видећемо и то, па како буде.

Испуњавала је ова борска власт све жеље републичке власти, од опраштања 2,5 милијарде РТБ-у, поклањања аеродрома и 60 хектара земље у власништву града до зграде Института , најлепшег  дела Борског језера.  Одричу се они, и то без трунке савести, и пет хектара грађевинског земљишта у срцу града, бивешг стадиона „Рудара“ и околине,  заборављају  на обновљену Савачу, и тако редом.  Градоначелник је обећао и само њему знан нови аеродром регионалног карактера,  додуше , подаље  од  Бора.

На десетој седници Скупштине града, заказној  за петак, 19. мај, одборници власти ће очигледно дати сагласност на продају дела спортског комплекса на четвртом километру. Срушиће, поновимо, стадион некадашњег ФК „Рудар“.  Намерно су дозволили његово пропадање,  као што све чине да отежају тренинге пливачима, ватерполистима, атлетичарима... Да није можда у плану и продаја затвореног Спортског центра?! Не сме нас, ето,  ништа изненадити.

Да се не заборави, многи од њих су као предизборно обећање  пре десетак година хвалили изградњу картинг стазе,  скејт парка, мини хиподрома. То ће сада срушити, и не само то,  због, замислимо  се,  изградње шопинг центара. Као да нема других, прикладнијих локација.  Јер,  жеље  партијских пријатеља  се очигледно морају поштовати.

Врхунац криминалног деловања ове власти се огледа у вишегодишњем ћутању о статусу дела Дома културе површине 1 150  метара квадратних који је јавна својина града Бора, а који приватно предузеће ШРИФ (Телевизија Бор), без икакве  накнаде, користи већ седам година и које жели да приватизује. Напомињемо да је Дом културе под заштитом Завода за заштиту споменика културе и зато је била још већа обавеза локалне власти да брине о томе. Упозоравали смо их на то и тражили примену закона. Ћутали су. Начелница градске управе града Бора је на одборничко питање Драгана Марковића одговорила да су се они обратили Министарству финансија и затражили мишљење о томе да ли приватизовани ШРИФ може да буде ослобођен плаћања закупа јер је од интереса за град Бор. Тек сада су се сетили да, можда, неко може одговарати због тога па су припремили тзв. одузимање тог простора и враћање власнику. Мада и то чине на чудан  начин. А то што је градски буџет оштећен  неплаћањем редовног закупа, како то чине и све остале  приватне фирме у овом граду и у овој земљи,  као даа није ни битно . Ником ништа. Несхватљиво, бахато, скандалозно.

Толико су се осилили да запослене у јавном сектору претварају у квоте за митинг подршке свом лидеру заказаном за 26. мај. Многе ће, убеђени смо, натерати разним условљавањима да ставе  капу са партијским логом  и фотографисати се испред аутобуса без обзира да ли су чланови СНС . Или ће, због радног места,  морати  то невољно да чине.

Зашто то раде? Зашто руководиоци и представници власти понижавају Боране?

Биће,  рекоше,  нових избора. А са изборима  и - смене власти. 

Народна странка Бор